15 ani de la asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia: De ce? Un răspuns de negăsit în Rusia lui Putin

Distribuiți acest articol!

7 octombrie 2006 a fost ultima zi din viaţa Annei Politkovskaia. În după-amiaza acelei zile, celebra jurnalistă rusă născută la New York în familia unui diplomat sovietic a fost împuşcată fatal la intrarea în blocul în care locuia în nord-estul Moscovei. Ucigaşul ştia codul de acces în bloc şi rutina jurnalistei, urmărind-o timp de câteva zile împreună cu câţiva complici înainte de a o împuşca în spate cu un pistol Makarov, folosit de regulă de forţele de ordine ruse.

Asasinarea Annei Politkovskaia a produs o undă de şoc. Jurnalista era foarte cunoscută pentru reportajele sale cutremurătoare din Novaia Gazeta despre atrocităţile comise de armata rusă şi acoliţii săi în cel de-al Doilea Război din Cecenia (toamna lui 1999 – primăvara lui 2009), precum şi pentru investigaţiile sale zguduitoare despre abuzurile şi corupţia oamenilor regimului condus de Vladimir Putin. Scotea la iveală crime şi acte de corupţie şi combătea minciuni rostogolite de stat.

Locul crimei în data de 8 octombrie 2006 FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat pentru programul francez Telerama, Anna Politkovskaia se declara hotărâtă să îşi continue activitatea în pofida ameninţărilor. „Oamenii plătesc uneori cu viaţa pentru a spune cu voce tare ceea ce gândesc”, spunea ea înainte de a fi ucisă.

Înainte de asasinare, jurnalista se confruntase deja cu tot felul de pericole. Fusese ameninţată în repetate rânduri cu moartea, răpită pentru 48 de ore şi otrăvită în avion.

În ziua în care Anna Politkovskaia murea, Vladimir Putin împlinea 54 de ani. Unii au speculat pe seama acestei coincidenţe, evocând un „cadou” pentru liderul de la Kremlin.

Putin a reacţionat abia după patru zile în legătură cu asasinarea jurnalistei, şi atunci vizibil deranjat că trebuie să facă acest lucru: „Da, este adevărat că această jurnalistă avea obiceiul să critice autorităţile federale,

 » Read More