28 iunie 1940 – 81 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei. Bilețchi (AUR): Nu vom accepta schimbarea idealurilor și valorilor noastre naționale

Distribuiți acest articol!

Astăzi se împlinesc 81 de ani de la anexarea Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței de către sovietici. 28 iunie 1940 rămâne una din cele mai negre zile din istoria României.

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care ultima cerea evacuarea administrației civile și Armatei române de pe teritoriul Basarabiei, partea nordică a regiunii Bucovina și a ținutului Herța. Pe 26 iunie 1940, Comisarul pentru afaceri externe al URSS, Viaceslav Molotov, i-a prezentat ambasadorului României la Moscova, Gheorghe Davidescu, un ultimatum prin care i se cerea României „retrocedarea” Basarabiei până pe 28 iunie și „transferul” părții de nord a Bucovinei către Uniunea Sovietică.

Suntem aici pentru a le reaminti generațiilor actuale, dar și cele care pe parcurs au devenit mancurți despre faptul că la 28 iunie 1940 Basarabia și Bucovina au fost rupte din trupul Țării-Mamă fără vot în Parlament, fără referendum sau fără să existe un temei legal. Într-un mod barbar, URSS a trimis Bucureștiului o notă informativă: dacă nu faceți cum spunem noi, vă împușcăm. Nota ultimativă și sub amenințarea de ocupare totală a țării este opera Uniunii Sovietice! Barbar, cu arma în mână, așa cum au făcut întotdeauna!

Nu vom accepta schimbarea idealurilor și valorilor noastre naționale. Nu vom accepta o efemeră luptă cu corupția sau o efemeră bunăstare, uitând de neam și de istorie, uitând cât a avut de pătimit acest pământ. Toți bandiții lumii nu-i pot acoperi pe eroii care au plătit prețul suprem pentru libertatea și pentru desăvârșirea idealului poporului român”, a declarat Vlad Bilețchi duminică, la acțiunea de comemorare de la Chișinău.