Republica Moldova, plasată la categoria „Iad Fiscal”, în clasamentul Tax Hell Index 2024, alături de țări precum Rusia și Venezuela

Viața cetățenilor moldoveni este percepută drept una de coșmar, din punct de vedere economic și fiscal, într-un clasament mondial care arată cele mai nefavorabile țări pentru contribuabili. Cel puțin asta reflectă Tax Hell Index („Indexul Iadul Fiscal”), ediția din 2024, realizat de Fundația 1841, care evaluează țările în funcție de povara fiscală și calitatea guvernării.
Clasamentul, publicat pe site-ul freedomandprosperity.org, arată că Rusia și Venezuela împart primele poziții în topul celor mai neprielnice țări pentru contribuabili, în timp ce Republica Moldova ocupă locul 11 în aceeași categorie – „Iadul Fiscal”.
Acest top, publicat anual, ia în considerare politici fiscale, nivelul poverii fiscale, transparența, calitatea serviciilor publice și eficiența guvernamentală. Întrucât se concentrează în principal pe Europa și cele două Americi, unele țări din Asia și Africa cu sisteme fiscale extrem de împovărătoare nu au fost incluse.
Scopul indexului este să evidențieze regimurile fiscale excesiv de împovărătoare pentru contribuabili și mediul de afaceri, mai ales în contextul administrațiilor publice ineficiente sau corupte.
România se află în altă categorie, cea „de risc”, ceea ce înseamnă că există pericolului de a aluneca spre un regim fiscal mai opresiv, din cauza problemelor legate de predictibilitatea fiscală și slaba calitate a administrației publice. O situație similară se atestă și în cazul Ungariei.
Argentina se situează pe locul trei în topul celor mai apăsătoare regimuri fiscale, însă datele analizate sunt dinaintea preluării mandatului de către președintele Javier Milei, iar reformele acestuia ar putea îmbunătăți poziția țării în edițiile viitoare.
În contrast, zece țări au fost catalogate drept „paradisuri fiscale”, Irlanda ocupând prima poziție. Statele Unite nu figurează ca paradis fiscal, dar se situează peste media globală, iar trendul este considerat negativ de către autorii raportului.
Dan Mitchell, autorul raportului, atrage atenția asupra situației Ucrainei după război. Deși se preconizează un aflux masiv de ajutor financiar occidental pentru reconstrucție, există temeri că fondurile ar putea fi risipite fără reforme economice serioase.
„Ajutorul extern tinde, din păcate, să susțină politici proaste, nu bune”, avertizează Mitchell.