Interdicția lui Ceban, o acțiune abuzivă a PAS! Bruxelles-ul se implică în alegerile parlamentare, în favoarea Maiei Sandu, cu mâna României

La București a căzut o bombă ale cărei implicații riscă să fie inimaginabil mai mari decît par: România a interzis accesul în țară pentru trei cetățeni moldoveni, acționînd totodată pentru interdicția pe tot spațiul Schengen. Măsura a circulat inițial pe surse, apoi a fost confirmată de un anunț de trei rînduri și jumătate pe siteul MAE, apoi a venit o completare de un rînd și atît.
Respectivii cetățeni nu sunt oricine, ci au backgrounduri foarte solide, plus că au ceva comun: opoziția față de Maia Sandu și PAS. Dacă nu apar dovezi solide care să susțină decizia autorităților, se poate contura ipoteza că Bruxellesul se implică în alegerile parlamentare, în favoarea Maiei Sandu, cu mîna României. O a doua mare implicare ocultă după anularea alegerilor de la noi.
”Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie” a scris MAE, azi, pe siteul oficial.
Cîteva ore mai tîrziu, a adăugat și ”Măsura este o interdicție de acces în spațiul Schengen”.

Mass-media vorbește de o interdicție pe 5 ani, dar nu există confirmare oficială.
Presa din Moldova a dezvăluit și numele celorlalți doi interziși: Vasile Tarlev și Natalia Morari.
Un comunicat atît de lapidar în cazul unor persoane cu mare greutate e mai mult decît suspect.
Amintește de ”concizia” deciziei CCR de anulare a alegerilor.
Ion Ceban e primarul Chișinăului, al doilea ales ca număr de voturi după președinte. Vasile Tarlev este prim-ministrul Moldovei cu cel mai lungat mandat de după căderea comunismului: 7 ani. Natalia Morari e cea mai cunoscută ziaristă de investigații din Moldova, dezvăluirile grele despre regimul lui Putin aducîndu-i statutul de persoană indezirabilă în Rusia. Acum, și în România, nu-i așa?
Toți trei sunt opozanți ai Maiei Sandu. Tarlev și Morari i-au fost contracandidați la alegerile prezidențiale de anul trecut. Ceban e parte a marii alianței Blocul Alternativa, compus din patru partide declarat pro-europene, care amenință în toamnă hegemonia PAS. Tarlev are propriul partid, „Viitorul Moldovei” și e și președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova. Zilele trecute a conferențiat la Constanța.
Cei trei nu sunt niscaiva refugiați sirieni sau de altă origine să fie aruncați de la porțile țării ca niște măsele stricate.
Autoritățile de la București nu au specificat nici ce tip exact de sancțiune li s-a aplicat celor trei, conform legii.
Legislația României are două tipuri de blocări: nepermiterea intrării ori declararea indezirabilității.
OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România spune ce i s-ar putea aplica lotului Ceban:
Străinilor nu li se permite intrarea pe teritoriul statului român dacă:
– prezintă pericol pentru apărarea și securitatea națională, ordinea și sănătatea publică.
– sunt semnalați de organizații internaționale la care România este parte, precum și de instituții specializate în combaterea terorismului că finanțează, pregătesc, sprijină în orice mod sau comit acte de terorism.
– există indicii că fac parte din grupuri infracționale organizate cu caracter transnațional sau că sprijină în orice mod activitatea acestor grupuri.
– există motive serioase să se considere că au săvîrșit sau au participat la săvîrșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii ori a unor crime de război sau crime contra umanității, prevăzute în convențiile internaționale la care România este parte.
– au săvîrșit, cu intenție, pe teritoriul României ori în străinătate, infracțiuni pentru care li s-a aplicat o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 3 ani.
– au introdus sau au încercat să introducă ilegal în România alți străini.
– au încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obținerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României, au încălcat regimul vamal ori au trecut sau au încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României.
– suferă de maladii care pot pune în pericol grav sănătatea publică, stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Ultimele 4 puncte e exclus să li se poată aplica. Restul situațiilor se referă, însă, la potențiale fapte extrem de grave. Respectivele măsuri pot fi luate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră sau de Oficiul Român pentru Imigrări, se motivează și se comunică imediat persoanei în cauză. Cei trei nu au primit vreo motivare în cursul zilei de azi.
A doua modalitate, declararea ca indezirabili, este la fel de gravă și se dispune împotriva unui străin care a desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică. Doar că pentru indezirabilitate e nevoie de decizie a Curții de Apel București, la sesizarea Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel București. Procurorul sesizează instanța la propunerea instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și securității naționale care dețin date sau indicii temeinice în sensul celor pomenite mai sus.
Decizia poate fi contestată în justiție, procedura fiind una de durată. Nu avem cunoștință de vreo asemenea acțiune în instanță. Știm doar că în aprilie, Curtea de apel București i-a respins lui Ceban cererea de obținere a cetățeniei române, recursul fiind programat pentru decembrie.