Opinii

Să îl lăsăm pe Renato Usatîi să se ocupe de concerte. Politica nu e pentru bufoni

Renato Usatîi, eternul „copil teribil” al politicii moldovenești, revine pe scenă – de această dată nu neapărat cea politică, ci mai degrabă cea care cere microfon, lumini și karaoke. După ani în care a tratat administrația publică precum un circ ambulant, fostul primar de Bălți pare tot mai hotărât să transforme politica într-un show personal de divertisment. Iar pentru mulți, e clar: locul lui Usatîi nu e la guvernare, ci pe scenă, cu reflectoarele aprinse și playlistul pregătit.

Încă din timpul mandatului său ca primar, Renato Usatîi a reușit să confunde constant gestionarea unui oraș cu organizarea unui festival. S-au tăiat panglici cu maneliști, s-au inaugurat trotuare cu DJ, iar comunicatele de presă au fost înlocuite de live-uri pline de glume și replici de mahala.

„N-am avut niciodată atâtea concerte gratuite la Bălți”, spun unii locuitori, „dar am avut și cele mai multe gropi gratuite din țară.”

De la declarații bombastice, până la apariții scenice în tricouri cu Che Guevara și glume hazlii, Usatîi a demonstrat un singur lucru: consistența lipsei de seriozitate.

În loc să lase o urmă concretă în administrație, Usatîi pare să fie interesat mai degrabă de titlul de vedetă politică de cartier. Anunțuri fără conținut, atacuri care se întorc împotriva lui și un mod de a face campanie bazat pe bancuri și contre ieftine – toate acestea l-au transformat într-un personaj de culoare, dar nu într-un lider politic autentic.

Politica, însă, nu este pentru cei care văd în ea o rampă de lansare pentru carieră artistică. Moldova a avut suficienți „lideri de ocazie” care au confundat microfonul cu mandatul și scena cu tribuna parlamentară.

Concertul s-a terminat încă din 2021, însă el a rămas blocat în timp

În ciuda eșecurilor, Usatîi insistă să revină periodic cu „proiecte de țară” care arată ca niște afișe de festival: multă lumină, zero substanță. Iar când e luat la întrebări despre ideologie, program sau echipă, tot ce rămâne sunt glume despre „oligarhii răi” și „reformele de pe TikTok”.

Cel mai bine ar fi să îl lăsăm pe Renato Usatîi acolo unde se simte cel mai bine – în fața unei scene, nu în spatele unui birou de stat. Politica e treabă serioasă, iar moldovenii au nevoie de lideri, nu de bufoni cu microfon. Iar când vine vorba de concert, ne bucurăm. Dar când vine vorba de guvernare, mai bine dăm volumul mai încet.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button