A pierdut America războiul din Afganistan? (2) (douăsprezece lecţii despre Afganistan)

Distribuiți acest articol!

De cate ori mă gândesc la Afganistan mă gândesc şi la invazia rusă din anii 80, mă gândesc şi la Vietnam în anii 60. Îmi aduc aminte de cum au luptat francezii în Algeria în anii 1950 şi portughezii în timpul încercărilor lor zadarnice de a-şi păstra coloniile africane în anii ’60 şi ’70. De fiecare dată puterea care a intervenit în toate aceste locuri a anunţat că insurgenţa locală a fost definitiv eliminată dar ”jăraticii” aprinşi în societăţile respective au dus la noi conflagraţii şi întotdeauna la instaurarea unor guverne locale. Am sintetizat mai jos cele mai importante lecţii din războiul din Afganistan.

Ele sunt mult mai multe dar atât am considerat ca este suficient pentru a înţelege ce s-a întâmplat sau dacă vreţi cine a câştiga şi cine a pierdut. Este o situaţie care pare similară cu ce de la Saigon dar nu este. În timp ce fostul preşedinte american Richard Nixon nu a avut altă opţiune decât să scoată America din Vietnam, preşedintele Joe Biden a avut loc să manevreze asupra decizie privitoare la Afganistan, totuşi a ales să urmeze calea predecesorilor săi şi să pună capăt prezenţei militare a Americii acolo. O parte din justificarea deciziei de retragere a lui Biden s-a bazat pe afirmaţia sa că „misiunea noastră în Afganistan nu trebuia să fie niciodată despre construirea naţiunii (nation-building)”.

 Dintr-un punct de vedere, afirmaţia preşedintelui este exactă, din altul este înşelătoare. Organizaţiile militare nu sunt echipate sau instruite pentru a se angaja în mod eficient în misiuni centrate pe societatea civilă, cum ar fi încurajarea identităţii naţionale, formarea instituţiilor politice sau instilarea practicilor democratice de responsabilitate. Promovarea stabilităţii este diferită de promovarea democraţiei, iar stabilitatea poate fi de fapt prezentă chiar şi în guvernările nedemocratice. Şi încă un fapt plecarea din Afganistan atât a sovieticilor cît şi a americanilor semănă izbitor. 

 » Read More