Activist pentru drepturile deţinuţilor: Penitenciarele din Rusia, o „uzină de tortură”. Peste 1.000 de filmuleţe şi mărturii şocante despre bătăi şi violuri

Distribuiți acest articol!

Un ONG pentru apărarea drepturilor deţinuţilor a intrat în posesia a peste 1.000 de înregistrări video cu abuzuri şi violenţe sexuale închisori, filmate chiar de angajaţi ai acestora.

Spitalul închisorii din regiunea Saratov, la 700 de kilometri sud-est de Moscova, a ajuns într-un scandal imens după publicarea, în septembrie anul trecut, a cinci fotografii care mărturiseasu scene de violenţă şi tortură petrecute în incinta sa. De această dată, mărturiile nu apar în fotografii, ci în înregistrări video obţinute de site-ul gulagu.net de la un avertizor de integritate.

Dincolo de scenele cu violenţe extrem de grave, şi mai şocant este faptul că imaginile sunt surprinse cu dispozitive ale administraţiei penitenciare. Unda de şoc a fost atât de mare, încât Kremlinul, de obicei indiferent la astfel de chestiuni, a încercat să dreagă situaţia anunţând o anchetă şi concedierea a patru oficiali ai administraţiei penitenciare din Saratov.

Comisia de supraveghere a închisorilor din regiunea Saratov susţine că membri ai săi s-au deplasat frecvent la faţa locului în ultimii şase luni. „Nimeni nu s-a plâns”, susţine preşedintele său.

Torturaţi pentru mărturii

Gulagu.net estimează că există cinci sau şase locuri de detenţie în Rusia unde deţinuţii sunt torturaţi şi abuzaţi sexual în mod sistematic.

Mai mulţi condamnaţi au fost torturaţi în decurs de câteva luni în „celule de presiune” în regiunea Irkuţk, fiind supuşi loviturilor şi violenţelor sexuale aplicate de alţi deţinuţi la ordinele gardienilor, scrie AFP, care prezintă mărturii din partea a două victime.

Rustam şi Aleksei – prenumele au fost schimbate de teama represaliilor – s-au numărat printre victime. Cei doi au fost torturaţi pentru a-şi mărturisi participarea într-o revoltă care a avut loc în aprilie 2020 în colonia penitenciară nr. 15 din Angarsk.

„Am văzut holuri acoperite de sânge şi numeroşi deţinuţi leşinaţi pe jos”,

 » Read More