Afganistan. Aeroportul din Kabul, ţinta unui nou atac cu rachete

Distribuiți acest articol!

Potrivit unor oficiali guvernamentali americani citaţi de CNN, ar fi fost lansate cel puţin cinci rachete. Nu există deocamdată informaţii despre posibile victime sau daune. Un oficial american citat de Reuters a spus că rachetele au fost interceptate de un sistem de apărare.

Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele Joe Biden a fost informat despre atac şi că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

Aeroportul are un sistem de apărare aeriană, testat în urmă cu doar câteva săptămâni.

În înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare se vede o maşină în flăcări care aparent a fost lovită de una dintre rachete.

Preşedintele american Joe Biden a atras atenţia duminică asupra unor noi posibile atacuri în jurul aeroportului din Kabul, în contextul în care Washingtonul se pregăteşte să îşi încheie retragerea trupelor, prevăzută pentru marţi.

Armata americană a executat duminică un atac aerian asupra unei maşini, spunând că a eliminat astfel “o ameninţare iminentă” la adresa aeroportului din partea grupării teroriste cunoscute sub numele de Statul Islamic – Khorasan (SI-K).

“Explozii puternice secundare” după atac au indicat că vehiculul transporta o cantitate mare de explozibili, au spus oficiali americani.

Situaţia din Kabul rămâne volatilă după atacul sinucigaş de joi asupra aeroportului din Kabul, revendicat de SI-K şi soldat cu peste 100 de morţi, dintre care 13 soldaţi americani.

Sistemul de apărare antirachetă, conceput pentru protejarea trupelor terestre şi instalat la aeroport, ar fi interceptat rachetele, au mai precizat sursele citate.

Potrivit jurnaliştilor AFP din Kabul, citaţi de The Guardian, zgomotul rachetelor care au zburat deasupra capitalei afgane s-a putut auzi, luni, la primele ore ale dimineţii. Un oficial de securitate care a lucrat în administraţia răsturnată de talibani pe 15 august a precizat că rachetele au fost lansate dintr-un vehicul din nordul Kabulului.

 » Read More