Alegeri parlamentare în Rusia: Putin face apel la „patriotism” după ce a eliminat opoziţia

Distribuiți acest articol!

După ce şi-a exclus contestatarii din alegeri, Putin a făcut apel la „spirit civic” şi „patriotism”.

„Mă bazez pe simţul vostru civic de responsabilitate, pe cumpătarea şi patriotismul vostru, pe preocuparea voastră de a alege deputaţi care vor lucra pentru binele şi în numele iubitei noastre Rusii”, a declarat Putin într-o înregistrare video postată în cursul nopţii de miercuri spre joi pe site-ul Kremlinului.

Liderul de la Kremlin a lansat acest mesaj din carantină, izolându-se după ce zeci de membri ai anturajului său au fost confirmaţi cu COVID-19. Este un caz care ilustrează dificultăţile Rusiei în a limita pandemia pe fondul unei campanii lente de vaccinare, notează AFP.

Mesajul lui Putin vine cu doar câteva ore înainte de începerea alegerilor parlamentare în Rusia, care vor avea loc de vineri până duminică. Rezultatele sunt aşteptate duminică, după ora 21.00 în România.

Scrutinul se va desfăşura fără o opoziţie reală, cu Rusia Unită, partidul actualului regim de la Kremlin, în prim-plan şi alte câteva formaţiuni ce mimează alternativa.

Opozantul Aleksei Navalnîi şi aliaţii acestuia au fost excluşi din alegeri prin intimidări, forţări la exil, arestări, interdicţii în instanţă etc. Navalnîi se află în prezent în închisoare, fiind condamnat în baza unui dosar readus la suprafaţă de fiecare data când reprezenta o ameninţare politică pentru Kremlin. Înainte de a fi condamnat la închisoare, opozantul rus a fost otrăvit cu Noviciok de o echipă specială din cadrul FSB, moştenitorul KGB. Salvat de la moarte într-o clinică din Germania, Navalnîi este convins că ordinul otrăvirii sale cu Noviciok a venit de la Putin. După condamnarea lui Navalnîi, mişcarea sa a fost declarată „extremistă” în baza unei legi formulate după criteriile regimului Putin şi interzisă în alegeri.

Apel la „vot inteligent”

Opozantul le-a cerut susţinătorilor săi să voteze „inteligent”,

 » Read More