ANALIZĂ Cele mai mari temeri ale Occidentului în criză ruso-ucraineană

Distribuiți acest articol!

În confruntarea cu Occidentul faţă de Ucraina, preşedintele rus a dus jocul de-a ghicitul la un nivel cu totul nou. În funcţie pe cine întrebi, Putin este pe cale să cufunde Europa în cel mai grav conflict militar după al Doilea Război Mondial sau organizează un bluf elaborat pentru a arăta Occidentului că este la fel de periculos ca întotdeauna.

Dacă atenţia este ceea ce urmăreşte, atunci o are. În joc nu este doar viitorul unei Ucraine libere şi democratice, ci întreaga arhitectură de securitate a Europei post-Război Rece, scrie Politico.eu.

După ce a adunat peste 100.000 de soldaţi şi echipament militar de-a lungul graniţei cu Ucraina în puncte strategice din Belarus până în Crimeea, Putin a pus Rusia în poziţia de a ataca şi ocupa vecinul său sudic în câteva săptămâni. Forţele armate ale Ucrainei, oricât de hotărâte ar fi, nu ar putea rivaliza cu armata Rusiei bine echipată şi testată în luptă. Întrebarea nu este dacă Ucraina ar putea respinge un atac, ci mai degrabă cât de mult i-ar putea ţine pe ruşi la distanţă – şi ce urmează.

„Ruşii s-ar putea să nu aibă prea multe dificultăţi în a declara victoria după câteva săptămâni, dar atunci va începe adevăratul război”, a spus Maximilian Terhalle, analist german în studii de război şi profesor invitat la London School of Economics.

În ciuda acestor riscuri, un set de cereri maximaliste pe care negociatorii de la Kremlin le-au transmis oficialilor americani sugerează că Putin nu caută o soluţie diplomatică.

Condiţiile Moscovei pentru retragere – interzicerea extinderii ulterioare a NATO, încetarea cooperării dintre alianţă şi non-membri şi oprirea activităţii NATO pe teritoriul membrilor săi din Europa Centrală şi de Est – au fost evident de neacceptat. O teorie este că prin lista sa nerealistă de dorinţe,

 » Read More