Analiză. Viziunea lui Putin asupra lumii. Gazul şi şantajul

Distribuiți acest articol!

“Cursa înarmărilor este în marş, din păcate. A început odată cu retragerea SUA din Tratatul antirachete balistice (Tratatul ABM) în 2002: un document fundamental, piatră de temelie a securităţii internaţionale”, a afirmat preşedintele rus.

“Aceasta nu este o simplă apărare (antirachetă), ci o încercare de a obţine avantaje strategice prin slăbirea potenţialului nuclear al unui adversar ipotetic”, a explicat el.

Liderul rus a menţionat că a îndemnat partea americana să nu se retragă din Tratatul ABM. El le-a spus reprezentanţilor SUA că, în acest caz, Rusia va fi forţată fie să creeze un sistem similar, fie să dezvolte un altul, care “va depăşi cu siguranţă sistemul de apărare antirachetă” american.

Rusia nu a încălcat tratatele de securitate cu SUA, fiindcă nu ea s-a retras prima din acestea, ci Statele Unite, iar acum Washingtonul transferă responsabilitatea asupra Moscovei, a afirmat Putin, adăugând că Rusia face totul pentru a-şi apăra securitatea şi interesele.

Armele hipersonice, replic[ la scutul antirachetă

Putin a mai spus că a fost surprins de reacţia SUA atunci când Moscova a anunţat crearea armelor sale hipersonice, întrucât Rusia avertizase SUA că va reacţiona la scutul antirachetă, ale cărui elemente fuseseră instalate în Europa de Est.

Armata rusă dispune deja de rachete hipersonice intercontinentale în serviciu. “Rachetele noastre hipersonice zboară cu viteze mai mari de Mach 20. Şi sunt nu doar hipersonice, ci şi intercontinentale. Sunt nişte arme foarte puternice”, a spus preşedintele rus.

În pofida faptului că Rusia este prima ţară care a creat acest tip de rachete, chiar “trecând în faţa principalilor concurenţi, în acest caz SUA”, Moscova nu a abuzat de acest avantaj şi nu a ameninţat pe nimeni”, a remarcat el.

“Suntem gata să vorbim despre reducerea armelor şi să luăm în calcul că dispunem de acest tip de rachete în cadrul negocierilor cu partenerii americani”,

 » Read More