Aproape totul despre grupul islamist terorist ISIS-K, autorul sângerosului atac din Kabul. Campania letală din Afganistan şi rivalitatea cu talibanii

Distribuiți acest articol!

ISIS-K recrutează atât jihadiştii afgani, cât şi pakistanezi, în special membri dezertori ai talibanilor afgani care nu consideră propria lor organizaţie suficient de extremă. Gruparea ISIS-K a fost acuzată de unele dintre cele mai grave atrocităţi din ultimii ani, vizând şcolile de fete, spitalele şi chiar o maternitate, unde se pare că au împuşcat femei însărcinate şi asistente medicale.

Amira Jadoon, expert în terorism la Academia Militară SUA West Point şi Andrew Mines, cercetător la Programul de Extremism al Universităţii George Washington, urmăresc ISIS-K de ani de zile şi au explicat pentru theconversation.com cum operază grupul terorist şi ce ameninţare aduce acesta într-un Afganistan destabilizat. 

ISIS-K a fost fondată de foşti membri ai talibanilor pakistanezi, talibanilor afgani şi ai Mişcării Islamice din Uzbekistan şi în scurt timp a ajuns între primele patru organizaţii teroriste din lume, potrivit indicelui global de terorism al Institutului pentru Economie şi Pace.

Conform experţilor grupul a primit bani şi instruire de la corpul organizaţional central al grupului Stat Islamic în Irak şi Siria. Unii experţi au plasat aceste cifre peste 100 de milioane de dolari SUA.

Ce relaţie are ISIS-K cu talibanii?

ISIS-K vede talibanii afgani drept rivalii săi strategici. Acesta îi califică pe talibani afgani drept „naţionalişti spurcaţi” cu ambiţii doar de a forma un guvern limitat la graniţele Afganistanului. Acest lucru contrazice obiectivul mişcării Statului Islamic de a stabili un califat global. De la înfiinţare, ISIS-K a încercat să recruteze membri talibani afgani, vizând în acelaşi timp poziţiile talibanilor din toată ţara. Eforturile ISIS-K au avut un anumit succes, dar talibanii au reuşit să oprească asaltul acestuia.  

Cât de mare este ameninţarea ISIS-K pentru Afganistan şi comunitatea internaţională?

La apogeul său, grupul număra aproximativ 3.000 de luptători – dar a suferit pierderi semnificative în confruntări atât cu forţele de securitate americane şi afgane,

 » Read More