Aşteptând mutarea lui Putin într-un război fals asupra Ucrainei: cum a reuşit liderul de la Kremlin să mobilizeze NATO, SUA şi Europa

Distribuiți acest articol!

Este Putin, prin presiunea pe care o exercită asupra Ucrainei, un maestru sau doar un jucător al cărui scop este doar să întărâte un Occident recalcitrant împotriva lui?

Aşteptarea ca Rusia să invadeze Ucraina seamănă cu atmosfera suprarealistă din piesa de teatru a lui Samuel Beckett „Aşteptându-l pe Godot” în care două personaje, nerăbdătorul Vladimir Putin şi mai placidul Estragon, aşteaptă pe cineva misterios care nu mai apare. 

După ce, recent, Rusia a acceptat continuarea dialogului, ucrainenii au motive să spere că această criză se va dovedi un non-eveniment, un suspans golit de substanţă care a fost doar contribuţia lui Putin la un teatru al absurdului.

Doar că această confruntare de la graniţe, pornită în forţă în noiembrie, s-a prelungit atât de mult că ghicitorul în cafea Biden a fost obligat să presupună că Rusia „trebuie să facă ceva”. Această analiză mistică pătrunzătoare nu e în mod necesar corectă, întrucât nimeni, nici măcar Putin, nu ştie dacă se va întâmpla „ceva” – azi, luna următoare sau niciodată, scrie Simon Tisdall.

Până şi sensul invaziei este obiectul unor nesfârşite dezbateri: dacă Biden anticipează o operaţiune pe scară largă, mulţi analişti preconizează mai degrabă un atac rapid, ascuns şi asimetric, cu ajutorul forţelor speciale, sabotaj şi război cibernetic, cum s-a întâmplat în 2014 în Donbas.

În acest moment, în timp ce jocul continuă, e posibil şi chiar educativ să fie evaluate daunele şi cine în termeni de lideri sau ţări, sunt deja câştigători sau perdanţi în acest război fals.

De pildă, noul ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a avut un război reuşit până acum, după ce a stat în faţă cu omologului său Serghei Lavrov, un interlocutor experimentat şi înfricoşător. Din contră, şeful guvernului, cancelarul Olaf Schloz, trece prin momente neplăcute –

 » Read More