AUR și PAS aproape de un angajament

Distribuiți acest articol!

Partidul AUR a mers la sediul PAS – Partidul Acțiune și Solidaritate, pentru a confirma un angajament clar că PAS nu va face alianță cu USATÎI, DODON și alte partide oligarhice! Singura alianță posibilă și în interesul cetățeanului este una formată din AUR și PAS. Vlad Bilețchi, liderul AUR, a mers la sediul PAS pentru negocieri. În document se arată că AUR va accepta să se alieze cu PAS numai dacă acesta din urmă îşi clarifică poziţia în principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova.

“Suntem prezenți în fața sediului dumneavoastră nu însemn de atac sau denigrare, ci suntem pentru ca întreaga societate din Republica Moldova să înțeleagă foarte clar care este poziția dumneavoastră, dar și a noastră în aceste alegeri parlamentare anticipate. Poziția fiecărui partid este neclară. Sloganul dumneavoastră este de salutat “Vremuri bune și oameni buni”. Însă acest slogan nu răspunde foarte clar la întrebarea cu cine se poate, și cu cine nu se poate Partidul Acțiune și Solidaritate.

AUR cere președintelui Maia Sandu nu încredinţeze mandatul de prim-ministru unei persoane care nu îşi asumă cele 4 principii fundamentale enunţate mai sus și solicită ambasadelor SUA, UE şi României să medieze şi să garanteze Alianţa PAS-AUR, aşa după cum unele dintre aceste ambasade au mediat în iunie 2019 alianţa PSRM-PAS-PPDA cu scopul formării unei majorităţi parlamentare şi a învestirii Guvernului Maia Sandu”, a declarat președintele AUR, Vlad Bilețchi, în cadrul unei conferințe de presă organizată în fața sediului Partidului Acțiune și Solidaritate

În acest sens, sunt propuse patru principii fundamentale ca o condiție pentru formarea unei alianțe AUR-PAS.

Printre condiții se numără:

  1. Garantarea ambelor formațiuni că nu vor face alianță după alegeri și nu vor colabora cu PSRM-PCRM, Blocul „Renato Usatîi” şi Partidul ŞOR;
  2. Susținerea necondiționată a integrării europene a Republicii Moldova. În acest context, AUR cere PAS să nu mai încerce schimbarea acestui obiectiv strategic, folosind termeni surogat ca „apropierea de UE” sau „modernizarea europeană a instituţiilor”.
  3. AUR cere PAS să garanteze că va susţine condamnarea bandiţilor şi aducerea în faţa justiţiei a celor fugiţi în străinătate și susținerea în mod real măsurile pentru găsirea şi întoarcerea sumei de un milliard de dolari furată din conturile Băncii Naţionale a Moldovei şi pentru oprirea schemei frauduloase de un miliard de dolari anual, conform solicitărilor insistente ale partenerilor strategici, în primul rând SUA.
  4. Stoparea oricăror tentative de aşa-zisă soluţionare a conflictului prin federalizarea Republicii Moldova și neadmiterea ca procesul de negocieri pentru soluţionarea politică a conflictului să se desfăşoare înainte de retragerea trupelor ruse, a armamentului şi muniţiei de pe teritoriul Republicii Moldova, conform Hotărârii Parlamentului din 10 iunie 2005, Legii nr. 173 din 22 iulie 2005 şi obligaţiilor asumate de Federaţia Rusă la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999.