Avioane, arme, ochelari pentru vederea de noapte: Noul arsenal american de război al talibanilor

Distribuiți acest articol!

Insurgenţii talibani au putut fi văzuţi într-un video inspectând şiruri lungi de vehicule şi arme de foc noi, echipamente de comunicaţii şi chiar şi drone militare.

„Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”, a declarat un oficial american în condiţii de anonimat.

Actuali şi foşti oficiali americani spun că există îngrijorarea că armele ar putea fi folosite pentru a ucide civili, ar putea fi confiscate de alte grupări militante precum Statul Islamic, pentru a ataca interesele SUA în regiune, sau chiar ar  putea fi predate unor adversari, inclusiv Chinei şi Rusiei.

În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Apărării din Afganistan a postat pe reţelele de socializare fotografii cu şapte elicoptere noi care soseau la Kabul şi care erau livrate de către armata SUA. 

Administraţia preşedintelui Joe Biden este atât de îngrijorată de problema armelor încât are în vedere o serie de opţiuni de urmat.

Oficiali americani au declarat că nu poate fi exclusă lansarea unor atacuri aeriene împotriva echipamentelor mai mari, cum ar fi elicopterele, dar că există îngrijorarea că acest lucru i-ar ostiliza pe talibani într-un moment în care obiectivul principal al Statelor Unite este evacuarea oamenilor.

Un alt oficial a spus că, deşi nu există încă date definitive, evaluarea actuală a informaţiilor este că talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din SUA, şi până la 40 de avioane, inclusiv UH-60 Black Hawk, elicoptere de atac şi drone militare ScanEagle.

„Am văzut deja luptători talibani înarmaţi cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forţele afgane. Acest lucru reprezintă o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii noştri”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA,

 » Read More