Băsescu: Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, trebuie izolată economic. Ruşii vor extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării

Distribuiți acest articol!

Băsescu a subliniat că strategii ruşi împing extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării.

Traian Băsescu spune că „era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două aşa-zise republici autonome, Doneţk şi Lugansk. Sancţiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puţin în Europa. V-aş aduce aminte că s-au mai impus sancţiuni, după ocuparea Crimeii şi sancţiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aş vrea să asistăm şi acum la o decizie europeană de a se impune sancţiuni împotriva Doneţkului şi Luganskului, ci împotriva Rusiei”, a declarat fostul şef de stat al României la RFI.

Fostul preşedinte avertizează că ruşii nu se opresc la decizia referitoare la cele două zone separatiste. „Deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruşi îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”, a completat Băsescu. 

Eurodeputatul consideră că o cheie de blocare a ruşilor este un val de sancţiuni economice dure: „Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancţiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă şi atunci rămâne izolarea politică şi izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puţin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbeşte despre sancţiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internaţional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia şi să nu mai cumpărăm gaze din Rusia.

 » Read More