Belarus. Dictatorul Aleksandr Lukaşenko vrea, prin Constituţie, puteri sporite şi încă două mandate

Distribuiți acest articol!

În vârstă de 67 de ani, Lukaşenko a declarat că amendamentele publicate pe site-ul prezidenţial vor fi supuse unui referendum în februarie 2022. Modificările propuse prevăd imunitate pentru Lukaşenka în faţa unei posibile urmăriri penale, dar şi introducerea unei limite de două mandate a câte cinci ani pentru viitorii preşedinţi belaruşi.

Limita s-ar aplica doar începând din 2025, însemnând şi că Lukaşenko va mai avea dreptul să candideze de două ori după acea dată. Liderul de la Minsk aflat la putere din 1994 a avansat ideea unei modificări a constituţiei după puternica ripostă internă şi internaţională faţă de alegerile prezidenţiale controversate din august 2020 şi faţă de reprimarea aspră a protestelor postelectorale.

Opoziţia şi guvernele occidentale spun că alegerile au fost fraudate de Lukaşenka şi nu recunosc rezultatele oficiale, care i-au adus acestuia un nou mandat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More