Biden, nevoit să-şi apere cuceririle în faţa lui Putin. Actualul preşedinte al SUA a jucat un rol cheie în expansiunea NATO spre est în anii ’90

Distribuiți acest articol!

„Acesta este începutul a încă 50 de ani de pace”, declara senatorul democrat de Delaware , Joe Biden, în 1998, când Senatul a votat în favoarea extinderii NATO pentru a include Polonia, Ungaria şi Republica Cehă. 

Biden, membru al Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA în acele zile, sublinia că adăugarea foştilor inamici din timpul Războiului Rece la alianţa militară occidentală echivalează cu „îndreptarea unei nedreptăţi istorice impuse polonezilor, cehilor şi maghiarilor de către Iosif Stalin”.

În relatarea sa privind votul din Senat , „Washington Post“ l-a descris pe Biden drept „un jucător cheie în efortul de ratificare”. În calitate de preşedinte al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului , în martie 2008,  Biden şi-a exprimat mândria „că a contribuit la efortul de extindere a NATO”, adăugând că rămâne la „convingere că ar trebui să extindem  oferta de Aderarea la NATO către orice ţară care aplică şi îndeplineşte criteriile.” La acea vreme, Biden îşi exprima sprijinul pentru extinderea prezenţei NATO în Balcani prin adăugarea Albaniei, Croaţiei şi Macedonia ca membri. El a susţinut, de asemenea, punerea Ucrainei şi Georgiei pe lista de aderare la NATO. Trupele ruse, din ordinele lui Putin, au invadat Georgia doar câteva luni mai târziu, în august 2008. În calitate de vicepreşedinte, în 2009, Biden a spus că SUA sprijină demersul Ucrainei de a adera la NATO – indiferent de obiecţiile Rusiei.

Acum, în 2022, iar preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă că va arunca Europa într-un nou război tocmai pentru problema pe care Biden a susţinut cândva că ar favoriza decenii de pace. Când Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, unele ţări din Pactul de la Varşovia pe care le dominase au făcut tot ce au putut pentru a adera la  NATO – mişcări pe care liderii ruşi le-au văzut ca slăbindu-le influenţa şi capacitatea de a se apăra împotriva invaziilor europene precum cele din timpul lui Napoleon şi Hitler.

 » Read More