Blinken susţine că Rusia contestă întreaga ordine mondială existentă

Distribuiți acest articol!

Prin acţiunile sale pe scena mondială, Rusia ameninţă prin crearea unui nou precedent în Europa şi contestă întreaga ordine mondială stabilită. Această opinie a fost exprimată vineri, la o conferinţă de presă, de secretarul de stat american Anthony Blinken.

Potrivit acestuia, acţiunile Moscovei „ameninţă să creeze un nou precedent în Europa atunci când sunt aduse în discuţie principalele principii internaţionale vitale pentru pace şi securitate”. Aceste principii, a continuat Blinken, sunt că „graniţele şi integritatea teritorială a unui stat nu pot fi schimbate cu forţa”, „dreptul inalienabil al cetăţenilor statelor democratice de a lua decizii în ţările lor şi de a determina viitorul ţării lor” trebuie respectat. şi „toţi membrii comunităţii internaţionale sunt obligaţi să respecte reguli uniforme şi trebuie să suporte costurile dacă nu îşi îndeplinesc obligaţiile ferme.”

“Aceste principii depăşesc situaţia din Ucraina şi trec dincolo de graniţele Europei. Acestea sunt reguli fundamentale care stau la baza ordinii mondiale, pe care împreună încercăm să o stabilim, să o menţinem şi, dacă este necesar, să o corectăm. Contestându-le, Rusia încearcă să provoace însuşi sistemul internaţional. şi să submineze alianţa noastră transatlantică, să ne submineze unitatea, să forţeze ţările democratice să eşueze”, a spus şeful departamentului american de politică externă. El a numit din nou diplomaţia „singura modalitate responsabilă de a rezolva această criză”.

Pe 10 ianuarie, la Geneva sunt planificate negocieri între Federaţia Rusă şi Statele Unite privind garanţiile de securitate. Pe 12 ianuarie, reprezentanţii Moscovei vor discuta despre preocupările lor legate de securitatea în Europa, precum şi despre proiectele ruseşti legate de garanţiile de securitate, în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles şi pe 13 ianuarie, la o şedinţă a Consiliului Permanent al OSCE. la Viena. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook,

 » Read More