Bomba energetică globală în curtea Republicii Moldova: alegerea pro-europeană în cumpănă

Distribuiți acest articol!

Fireşte, nu ştiu ce s-a discutat cu adevărat la Sankt Petersburg, dar mi s-a părut o poziţie excesiv de optimistă, cu garanţii de certitudine date populaţiei fără acoperire şi fără nici un cuvânt, înţelegere sau acord din partea rusă. Mai grav, din toate cele comunicate public, rezultă şi lipsa unei conştientizări că Republica Moldova se află astăzi în faţa provocării ruse obligatorii care urma să vină, despre care am vorbit după vizita lui Kozak la Bucureşti (vezi adev.ro/qxpm50) şi că miza e mai mare decât pare le prima vedere: testarea gradului de pro-europenism al Guvernului de la Chişinău, respectiv dacă intră în logica acordului pe termen lung care constituie legătura cu Moscova sau dacă optează pentru negocierea în grup cu statele europene a preţului şi cantităţii de gaz.

Securitatea energetică a Republicii Moldova – gaz şi energie electrică

Securitatea energetică are la bază patru componente: existenţa cantităţii suficiente şi furnizarea de gaze şi energie electrică; preţurile la produsele energetice acceptabile; asumarea unui calendar de ajungere la preţurile pieţei treptat şi acceptabil pentru populaţie; şi atragerea de investiţii străine directe în piaţa energetică. Pentru Republica Moldova, la această oră şi pe termen scrut e importantă sursa de produs energetic – petrol, gaze, energie electrică – şi preţul acestor produse pentru populaţie. Sigur, în subsidiar, devine de primă importanţă trecerea la energie curată, verde şi ralierea la politicile europene de mediu, de combatere a încălzirii globale şi de decarbonizare a producţiei de energie.

Sursele de gaz ale Republicii Moldova sunt două azi: Gazprom şi Federaţia Rusă, care este dependenţa majoră a Chişinăului şi care vine cu condiţionări de preţuri şi de avantaje politice; şi România şi Uniunea Europeană, prin conducta VestMoldGaz, cu gaz disponibil, dar despre care Chişinăul consideră că e prea scump preţul, că e doar o rezervă şi pentru care nu are nici un contract de achiziţie,

 » Read More