Borrell denunţă revizionismul lui Putin: Sfidează ordinea politică şi de securitate pentru a reface blocul geopolitic sovietic

Distribuiți acest articol!

„Reconstituirea blocului geopolitic sovietic în Europa şi încercarea unei decuplări între Statele Unite şi Europa ar putea fi obiectivele strategice ale Moscovei”, scrie Borrell într-o săptămână dominată de reuniuni între Rusia, de o parte, şi SUA şi NATO, de cealaltă parte, pe tema aşa-ziselor propuneri de securitate făcute în decembrie anul trecut de Kremlin după ce a comasat trupe în două rânduri la graniţa cu Ucraina şi a formulat ameninţări cu intervenţii „militare şi tehnice”.

Moscova a cerut să dicute cu Washingtonul şi a ocolit intenţionat Bruxellesul. Rusia doreşte „să prezinte UE drept irelevantă şi să forţeze o decuplare strategică” între cei doi parteneri transatlantici, remarcă Borrell, potrivit agenţiei de presă EFE, preluată de Agerpres.

În opinia şefului diplomaţiei europene, propunerile de securitate prezentate de Rusia către SUA şi NATO „contravin principiilor arhitecturii de securitate europene”. Acestea sunt însoţite de „ameninţarea deschisă din partea Rusiei cu lansarea de acţiuni militare dacă nu sunt îndeplinite exigenţele”, avertizează Josep Borrell.

Rusia cere NATO să-şi oprească extinderea şi nu îşi ascunde dorinţa de a încadra Ucraina în sfera sa de influenţă, o logică specifică Războiului Rece respinsă de aliaţii occidentali.

„Ambiţia autorităţilor ruse este să sfideze ordinea politică şi de securitate născută după Războiul Rece”, semnalează Borrell.

Moscova, adaugă el, „acţionează acum ca o putere revizionistă”, repunând în discuţie principii pe care le-a acceptat la sfârşitul secolului trecut, precum acela că fiecare ţară îşi poate alege liber organizaţiile şi tratatele din care să facă parte.

Şeful diplomaţiei europene face apel la o „poziţie unită a UE” şi la „fundamentarea unui rol” în faţa acestei atitudini revizioniste a Moscovei.

Borrell propune trei căi de acţiune în privinţa Rusiei: revenirea la principiile generale ale arhitecturii de securitate, aşa cum derivă din Actul de la Helsinki,

 » Read More