Călătorie pe firul roşu electoral al Rusiei, din nordul arctic până în Cecenia: Cum a rezistat Putin la putere 20 de ani?

Distribuiți acest articol!

Jurnaliştii publicaţiei americane au mers într-o misiune de explorare prin Rusia din nord până în sud, o călătorie de circa două săptămâni (24 august-7 septembrie 2021) şi 4.800 de kilometri din oraşul arctic Murmansk până în Cecenia, pe un fir roşu electoral care ar putea explica cum s-a menţinut Vladimir Putin la putere vreme de 20 de ani.

Prima interlocutoare este Violetta Grudina, aliata opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi din oraşul arctic Murmansk. Interviul a avut loc într-o cafenea sub supravegherea atentă a doi urmăritori unul înăuntru, celălalt aşteptând afară.

„Suntem cu toţii prinşi în capcană. E o stare de amorţeală ce survine după ce dai totul şi totuşi nimic nu se mişcă – e greu de suportat”, spune Grudina, ieşită recent dintr-o grevă a foamei.

Putin, care a atins o culme a autotarismului în chip de stabilitate, este lăudat ca un erou de susţinătorii săi, în timp ce opozanţii se retrag în lumea lor sau îşi creează locuri de refugiu ducând o existenţă paralelă.

 Autorităţile din Murmansk au mers până acolo încât au apelat la spitalizarea forţată a activistei într-un spital COVID-19 pentru a o ţine departe de urne. La celălalt capăt al Rusiei, contracandidaţii influentului lider al Ceceniei pare să se străduiască să lase cale liberă oponentului său.

„Oamenii nu pot spune:’Lasă pe altcineva să preia puterea’. Nu există o asemenea alernativă”, spune Artiom Kirianov un candidat din partea Rusiei Unite într-o plimbare de-a lungul Lacului Valdai (centru).

În Rusia predomină frica – de a fi pedepsit pentru disidenţă, de a pierde tot, de fantomele sărăciei şi războiului – aceiaşi oameni sătui de corupţie, salarii şi pensii mici nu ar şti să facă faţă necunoscutului adus de o eră post-Putin.

„Temerea mea e că,

 » Read More