Care este eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 STUDIU

Distribuiți acest articol!

Un studiu american, realizat de Centers for Disease, Control and Prevention, a analizat în ce măsură trei vaccinuri anti-COVID-19 – cele produse de Pfizer, Moderna şi Johnson & Johnson – oferă protecţie în faţa variantei Delta. Serul de la AstraZeneca nu a fost inclus în analiză.  

Analiza efectuată de cercetători din cadrul U.S. Department of Health and Human Services este una intermediară şi a inclus datele din nouă state americane, colectate din iunie şi până în august, în care tulpina Delta a SARS-CoV-2 a devenit predominantă. 

Moderna, cea mai mare eficacitate

Au fost examinate fişele a 32.867 de persoane eligibile internate în 187 de spitale şi 221 de secţii de urgenţă, toate cu vârste peste 18 ani. Cercetătorii au verificat indicatori precum testarea moleculară pentru SARS-CoV-2, diagnosticul sau suspiciunea de COVID-19, precum şi statutul din punct de vedere al vaccinării. În cadrul studiului, au fost considerate persoane vaccinate doar acelea care au primit şi a doua doză de ser în cazul vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer-BioNTech sau Moderna şi o doză în cazul celui de la  Johnson & Johnson, cu mai mult de 14 zile de la momentul vaccinării, fiind excluse persoanele care au primit o singură doză sau care aveau mai puţin de 14 zile. Eficacitatea vaccinului a fost ajustată în funcţie de vârstă, zona geografică, timp – începând cu ianuarie şi până la data producerii internării –, circulaţia virusului.

Rezultatele studiului intermediar au arătat că eficacitatea vaccinurilor anti-COVID, pentru toate categoriile de vârstă, sunt, în ordine: 95% pentru serul produs de Moderna, 80% pentru cel produs de Pfizer-BioNTech şi 60% pentru cel produs de Johnson & Johnson. 

Totodată, pentru pacienţii cu vârstă medie de 65 de ani, internaţi în spital, cu suspiciune de COVID-19, testele de laborator au confirmat existenţa infecţiei cu SARS-CoV-2 la 18,9% dintre cei nevaccinaţi – 1.316 din 6.960 – şi la 3,1% dintre cei vaccinaţi complet – respectiv 235 din 7.676.

 » Read More