Cât de puternică e arma energetică a Rusiei: ce ar face Europa dacă Rusia ar închide robinetele de gaz

Distribuiți acest articol!

Experţi precum Thane Gustafson, autorul unei cărţi despre industria energetică rusă, spune azi: „Nu cred că este cu totul implauzibil ca Putin să pună mâna pe robinet din cauza Ucrainei”. Tot el observase anterior, în cartea sa „Klimat”, că URSS nu şi-a suspendat niciodată exporturile de gaz, nici măcar la apogeul Războiului Rece, şi a făcut-o doar temporar şi doar spre Ucraina, în 2009, când cele două ţări erau la cuţite.

De ce acum situaţia ar fi diferită?

În primul rând, spre deosebire de predecesorii săi sovietici, preşedintele rus îşi poate permite costurile unui scurt şoc energetic care să zguduie Europa. Jaime Concha, de la compania de analiză Energy Intelligence le-a calculat: neincluzând penalizările pentru încălcarea termenilor contractelor şi luând drept reper preţul mediu din ultimul trimestru al anului 2021, închiderea totală a robinetelor ar costa Gazprom între 203 şi 228 de milioane de dolari americani pe zi. Cu un embargo pe gaze de trei luni, pierderile s-ar ridica la circa 20 de miliarde de dolari.

Cu circa 600 de miliarde de dolari în rezervele bancare centrale, Rusia nu ar fi prea mult lovită, ba chiar ar putea ieşi în câştig, cel puţin pe termen scurt, ţinând cont că doar zdrăngănitul de săbii din cauza Ucrainei a săltat preţurile la gaze şi combustibil. Potrivit previziunilor băncii JPMorgan Chase, în absenţa unui război, creşterile preţurilor ar aduce în acest an Gazprom venituri de peste 90 de miliarde profit brut, de peste trei ori mai mari decât în 2019.

Cum ar fi afectat Occidentul dacă Rusia decide să apeleze la arma energetică?

Dacă ar întrerupe gazele doar în Ucraina, Europa s-ar descurca destul de bine. De altfel, Rusia a redus deja fluxul de gaz către Ucraina. Potrivit calculelor băncii Citigroup, la jumătate volumul de anul trecut.

 » Read More