Cât va costa Zidul Chinezesc propus de Usatâi la granița cu România ca să oprească plecarea moldovenilor

Distribuiți acest articol!

Renato Usatâi, viitorul partener de guvernare al PAS, și-a propus să construiască un zid chinezesc la granița dintre România și Republica MOldova. Scopul acestui zid ar fi să despartă cele două state românești, dar cum românii nu se înghesuie să vină, înseamnă că în realitate scopul lui este de a bloca pe moldoveni să iasă spre o viață mai bună, spre Europa și România.

Dar cât ar putea să coste un așa zid chinezesc. Vorbim despre o graniță cu lungimea de aproximativ 700 de kilometri. Construcții unui astfel de zid ar costa Republica Moldova aproximativ 1 miliard de euro, bani care înseamnă jumătate din banii bugetului de stat. Statul moldovean nu și-ar permite un astfel de zid nici dacă s-ar construi în 20 de ani, iar în următorii 5 ani nu ar exista bani nici măcar pentru proiectarea.

Nu mai vorbim despre faptul că ar trebuie mulți proprietari despăgubiți, ceea ce înseamnă că vom avea costuri cu mult mai mari.

Planul lui Usatâi, în aceste condiții, poate fi văzut ca o simplă declarație politică, căci republica Moldova nu dispune de bani pentru investiții, cu greu reușește să acopere cheltuielile de bază, cum ar fi salariile foarte mici din administrația publică.

PAS și Renato Usatâi urmează să facă următoarea guvernare din Republica Moldova.