Ce va face UE dacă Rusia va reduce sau va întrerupe furnizarea gazelor. Planul pregătit de europeni

Distribuiți acest articol!

UE este dependentă de gazul rusesc la această oră. O reducere a livrărilor de către Rusia, ca represalii pentru sancţiunile impuse de Occident în criza ucraineană, ar putea să afecteze puternic statele membre, arată Digi24.

Aproximativ 40% din importuri de gaze sunt furnizate de Gazprom.

Ursula von der Leyen spune că UE a discutat în ultimele luni cu exportatori importanţi de gaze naturale lichefiate, (Statele Unite, Qatar şi Egipt) pentru ca aceştia să îşi sporească livrările către Uniune.

De asemenea, s-au purtat negocieri cu importatori de gaze naturale lichefiate, precum Japonia şi Coreea de Sud, pentru ca aceştia să îşi pună propriile comenzi la dispoziţia UE. De exemplu, transportul de gaz lichefiat din Qatar ar putea fi redirecţionat spre Europa în loc de Japonia, arată sursa citată.

În luna ianuarie a acestui an, UE a importat o cantitate record de gaze: 10 trilioane de metri cubi. 

„Modelele noastre arată acum că avem tendinţa de a fi în siguranţă în cazul unei reduceri a aprovizionării sau a scăderii în continuare a livrărilor de gaze de către Gazprom”, a spus von der Leyen. În cazul întreruperii totale a aprovizionării vor trebui totuşi adoptate măsuri de urgenţă, a spus ea.

Preşedinta Comisiei Europene a declarat că primăvara nu este departe, iar creşterea temperaturilor ar însemna o scădere a cererii de energie pentru încălzire şi relaxarea situaţiei.

Vă recomandăm şi: 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

 » Read More