Cea mai misterioasă deturnare aviatică din istorie. Piratul aerului a rămas neidentificat, după jumătate de secol

Distribuiți acest articol!

La începutul anilor ’70, deturnarea avionelor devenise aproape o modă, mai ales în Statele Unite, pe fondul tensiunilor sociale, cauzate şi de Războiul din Vietnam. Indivizi care nu mai aveau nimic de pierdut, inadaptaţi sau disperaţi să obţină sume mari de bani, fie luau ostatici, fie ameninţau că vor arunca avioanele în aer, în timpul zborului. 

Majoritatea cereau, în schimbul eliberării ostaticilor, o rută sigură către Cuba, acolo unde scăpau de sub jurisdicţia americană, dar şi o sumă consistentă de bani. 

În acest context, se va naşte şi legenda lui „D.B Cooper“, singurul american care a reuşit să deturneze un avion pe teritoriul Statelor Unite, să scape cu banii şi pe deasupra identitatea să-i rămână necunoscută.  

Un zbor aparent obişnuit, în Ajun de Ziua Recunoştinţei

Incidentul a avut loc la 24 noiembrie 1971, pe Aeroportul Internaţional din Portland, statul Oregon, Statele Unite. 

Era ajunul Zilei Recunoştinţei, iar cursa numărul 305 de la Portland către Seattle, asigurată de un avion comercial aparţinând Northwest Orient Airlines, trebuia să fie una de rutină. 

Un personaj aparent banal, care s-a recomandat la casa de bilete drept Dan Cooper, a urcat în avion. Şi-a plătit o cursă până la Tacoma. Avea în jur de 40 de ani, ochelari de soare şi un costum elegant cu sacou negru şi cămaşă albă. În mână avea un diplomat folosit în mod obişnuit pentru transportul actelor. După ce avionul a decolat, bărbatul aparent banal s-a transformat într-un „pirat al aerului”. 

A acţionat cu discreţie, aproape cu timiditate. În primul rând a băut un bourbon cu o băutură răcoritoare. Apoi i-a strecurat în mână stewardesei Florence Schaffner un bileţel. Probabil bănuind că ar fi vorba de un mesaj cu o altă conotaţie, stewardesa a ignorat mesajul şi a băgat bileţelul în buzunar fără să-l citească.

 » Read More