Cele mai probabile trei scenarii pentru o invazie rusă a Ucrainei

Distribuiți acest articol!

Nu pentru prima dată , forţele ruse par pregătite să conteste suveranitatea Ucrainei , iar Occidentul nu pare mai aproape de a şti ce să facă în privinţa asta fără a risca război între statele nucleare.

Rusia a pregătit terenul din 2014

Rusia a pregătit terenul pentru o acţiune militară împotriva Ucrainei din 2014, când a ocupat Crimeea şi, prin urmare, a câştigat un punct militar mai substanţial în sud. Între timp, războiul aflat în desfăşurare în regiunea Donbas din Ucraina a permis unităţilor de securitate şi informaţii ruse să continue să evalueze operaţiunile militare şi paramilitare ucrainene.

În primăvara anului 2021, Federaţia Rusă a intensificat acţiunile împotriva Ucrainei, oprindu-se înainte de războiul real. A lansat atacuri cibernetice şi campanii de dezinformare, a întrerupt aprovizionarea cu energie. Serviciul de Securitate ucrainean a identificat unităţi operaţionale şi adormite din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciilele de Informaţii militare şi Forţe Speciale care operează în interiorul graniţelor sale.

Dacă va avea loc o acţiune militară, există trei scenarii probabile pentru modul în care se va desfăşura.

Scenariul 1: decapitarea

Prima este abordarea decapitării. Forţele militare şi de securitate ruse ar încerca să îndepărteze actualele puteri guvernamentale şi de stat pentru a le înlocui cu persoane mai favorabile sub controlul Moscovei.

Poate în mod surprinzător, acest lucru ar presupune menţinerea unor oameni care lucrează deja în statul ucrainean. Există persoane care şi-au manifestat simpatii şi au lucrat cu Federaţia Rusă.

Acest scenariu ar implica probabil unităţi de securitate şi informaţii la sol în Ucraina, precum şi unităţi din exerciţiul militar care se desfăşoară în prezent în Belarus .

Cea mai mare îngrijorare pentru Rusia în acest scenariu ar fi modul în care armata şi poliţia ucraineană ar răspunde.

 » Read More