Cinci opţiuni ale lui Vladimir Putin cu privire la Ucraina în afara unei invazii pe scară largă

Distribuiți acest articol!

Nimic

Analiştii occidentali s-au axat pe temperamentul preşedintelui rus – pe care unii l-au evaluat ca oportunist şi mânat de resentimente – şi pe izolarea faţă de tabloul complet al faptelor. Această viziune se bazează pe ce informaţii primeşte Putin de la cabala sa restrânsă – date dezechilibrate şi incomplete despre succesul potenţial al opţiunilor strategice – şi măsura în care Rusia ar putea supravieţui răspunsului Occidentului.

Aceeaşi cabală ar fi capabilă să-l convingă că ar fi acceptabil şi să nu răspundă deloc – că lipsa de răspuns este o un mod de acţiune ce denotă deopotrivă înţelepciune tactică şi putere geopolitică.

Viziunea din afara administraţiei de la Kremlin a fost că Moscova ar trebui să facă ceva pentru a nu da impresia de slăbiciune. Cei din interiorul Kremlinului ar putea însă să-şi aducă argumente convingătoare şi să-l convingă şi pe Putin că mai bună este decizia contrară – să nu faci nimic.

O acţiune la care nu se gândeşte nimeni

O viziune de neconceput pentru strategii ce cântăresc perspectivele unui conflict iminent, doar că, de la ascensiunea sa de nicăieri la putere, în anii 1990, Putin a sfidat de mai multe ori aşteptările şi predicţiile: invazia din Cecenia (1999), gazul misterios folosit în timpul asediului de la un teatru (2002), arestarea oligarhului rus Mihail Hodorkovski (2003), anexarea Crimeei (2014), intrarea în războiului din Siria (2015).

Putin are o mulţime de opţiuni în faţă pentru a-şi pune amprenta şi fără a invada o ţară vecină.

Situaţia din Asia Centrală este în continuare haotică, cu despoţi deschişi poate la alte intervenţii cum s-a întâmplat în Kazahstan recent, Afganistanul este în plină frământare. Rusia are o mare grijă de regiunea arctică unde are un avantaj teritorial. Insulele Gotland din Suedia şi Svalbard au fost puse în alertă de acţiunile militare anterioare abrupte ale Rusiei.

 » Read More