Cine este cel mai influent lider din Europa? Laura Codruţa Kovesi şi Maia Sandu, incluse în top

Distribuiți acest articol!

Topul Politico al celor mai influenţi 28 de lideri din Europa este împărţit în trei categorii, şi anume făcătorii, visătorii şi perturbatorii.

Premierul Italiei, Mario Draghi, este în fruntea topului, fiind numit „cel mai puternic om din Europa”. Într-o ţară în care premierii au mandate scurte, mulţi speră că tehnocratul Draghi va fi excepţia. Fostul şef al Băncii Centrale Europene a adus o mână fermă în politica naţională, menţinându-şi ţara în stare de echilibru în timp ce încearcă să o scoată din pandemie şi avansează o agendă de reforme economice, explică Politico.

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, deschide topul la categoria „cei care realizează”. Este omul care tocmai a preluat „cea mai puternică funcţie din Europa”, remarcă publicaţia citată. Scholz este urmat de preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde. Pe locul şase la categoria „celor care realizează” se află Laura Codruţa Kovesi, fiind supranumită „Braţul lung al legii”. Kovesi, scrie Politico, va avea un rol tot mai mare în eliminarea fraudei şi a crimei organizate, în condiţiile în care statele membre încep să primească miliarde de euro pentru redresare.

Clasamentul „visătorilor” este deschis de edilul Parisului, Anne Hidalgo, supranumită „Revoluţionara urbană”. Hidalgo este urmată de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi ministrul de Externe al Lituaniei Gabrielius Landsbergis. La fel ca Laura Codruţa Kovesi, Maia Sandu ocupă poziţia a şasea la categoria „visători”. Preşedinta Republicii Moldova este descrisă ca o politiciană care evoluează făcând „echilibristică”. Este considerată „cel mai sincer politician reformist” de la Chişinău de la desprinderea de Uniunea Sovietică, acum 30 de ani.

În cele din urmă, la categoria „perturbatorii”, pe prima poziţie este menţionat Donald Tusk, fostul preşedinte al Consiliului European. Tusk s-a întors la Varşovia cu o misiune: să salveze Uniunea Europeană prin răsturnarea unui guvern care este tot mai mult în dezacord cu Bruxellesul,

 » Read More