Cine este Serghei Savelev, cel care a dezvăluit presei abuzurile din închisorile ruseşti. Cum a pus mâna pe înregistrările din penitenciare

Distribuiți acest articol!

Serghei Savelev este un fost deţinut, condamnat pentru trafic de droguri. Acesta a fost închis chiar în penitenciarul din Saratov, închisoare care a fost recent implicată într-un scandal, după ce au fost făcute publice imagini ale unui prizonier care a fost violat cu o ţeavă.

Cum a pus mâna pe înregistrările din închisoare

Însărcinat cu întreţinerea computerelor la Saratov, Serghei Savelev a început să descarce discret fişierele video ale închisorilor din toată Rusia, acestea fiind legate între ele printr-un intranet.

„La început m-au controlat, apoi această supraveghere s-a relaxat treptat până a dispărut”, a afirmat Savelev. 

Serghei Savelev a povestit cum a reuşit, înainte de a fi eliberat, la începutul lunii februarie 2021,  să ascundă datele descărcate undeva aproape de ieşirea din închisoare. În ziua eliberării, după ce a fost percheziţionat temeinic, Serghei a recuperat înregistrările fără ca nimeni să afle, profitând de confuzia creată de plecarea în masă a unor deţinuţi. 

Fostul deţinut a trimis apoi videoclipurile cu ororile din închisori ONG-ului gulagu.net, care le-a făcut publice. 

Bătăi şi violuri tacite

„Este foarte dificil din punct de vedere psihologic să păstrezi astfel de lucruri pentru tine. Ce altceva poţi face, odată ce ştii?”, a declarat fostul deţinut. 

Serghei a declarat că şi el a suferit rele tratamente într-o închisoare din Krasnodar, pentru a „coopera”, însă nu a ştiut de fapt ce este mai rău. De altfel, fostul deţinut a precizat că nu a participat vreodată la violenţa împotriva altor deţinuţi. Acesta a mai spus că a fost bătut „cam o dată pe săptămână, dar nu prea puternic pentru a evita vânătăile prea vizibile”. 

Abuzurile trăite şi văzute în penitenciarele ruseşti l-au marcat pe fostul deţinut, care a participat ulterior la şedinţe de consiliere psihologică, i-au fost prescrise medicamente,

 » Read More