CNN: Forţele ruse de la graniţa Ucrainei, în creştere, sunt încă insuficiente pentru o invazie pe scară largă, spun serviciile de informaţii militare ucrainene

Distribuiți acest articol!

Numărul total de trupe ruseşti de la graniţa cu Ucraina a crescut în ultimele zile la peste 148.000 de soldaţi, număr ce include peste 126.000 de trupe terestre, se arată în raportul serviciilor de informaţii ucrainiene, făcând ecoul informaţiilor americane despre acumularea de trupe suplimentare în zonă. Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean a confirmat veridicitatea raportului obţinut de CNN înaintea discursului preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova trimite o parte din trupele sale de la graniţa cu Ucraina, înapoi în bazele de reşedinţă, după ce au fost finalizate „exerciţiile militare”. Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins afirmaţia lui Putin şi a spus că acumularea militară continuă, descriind-o drept „cea mai gravă criză din ultimele decenii”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a mai spus că nu a existat „nicio retragere semnificativă”.

“Din păcate, există o diferenţă între ceea ce spune Rusia şi ceea ce face. Şi ceea ce vedem nu este o retragere semnificativă”, a spus Blinken la emisiunea Good Morning America de la ABC.

„Dimpotrivă, continuăm să vedem forţe, în special forţe care ar fi în avangarda oricărei agresiuni reînnoite împotriva Ucrainei, care continuă să fie la graniţă, să se adune la graniţă”, a spus el.

Imaginile din satelit surprinse duminică, 13 februarie, de Maxar Technologies dezvăluie că zeci de elicoptere au apărut la o bază aeriană eliberată anterior din Crimeea ocupată de Rusia.

Rusia vizează destabilizarea situaţiei interne a Ucrainei

Potrivit noului raport al serviciilor secrete ucrainene, 87 de grupuri tactice ruse de nivelul unui batalion fiecare sunt în alertă constantă în jurul Ucrainei, faţă de 53 care au sediul de obicei în zonă. BTG-urile sunt formaţiuni care constau din 800 până la 1.000 de soldaţi ruşi.

 » Read More