Comandanţii armatei americane recunosc că au simţit „durere“ şi „furie“  după ce au lăsat Afganistanul în mâinile talibanilor

Distribuiți acest articol!

”Nicio operaţiune nu este niciodată perfectă”, a recunoscut ministrul Apărării Lloyd Austin, vorbind public pentru prima dată de la încheierea evacuării haotice a 124.000 de civili din Kabul, în noaptea de luni spre marţi.

”Vrem să învăţăm cât de mult posibil din această experienţă”, a adăugat Lloyd Austin, un fost general care a luptat în Afganistan, după ce a adus un omagiu solemn şi sumbru celor 800.000 de soldaţi americani care s-au succedat din 2001 pe teritoriul afgan într-un război în care şi-au pierdut viaţa 2.461 de militari americani, dintre care 13 în ultimele ore ale retragerii.

Şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, care a luptat de asemenea în Afganistan, a recunoscut că aceste ultime zile au fost ”extrem de dificile din punct de vedere emoţional”.

 ”Suntem cu toţii împărţiţi între durere, furie, îngrijorare şi tristeţe, pe de o parte, şi mândrie şi rezistenţă, pe de altă parte”, a adăugat el.

”Vom învăţa din această experienţă”, a spus el. ”Şi ceea ce ne-a adus aici va fi studiat în anii următori”, a adăugat el. ”Noi, militarii, vom aborda acest lucru cu umilinţă, transparenţă şi sinceritate. Există o mulţime de lecţii tactice, operaţionale şi strategice de învăţat”, a explicat responsabilul militar.

Şeful Pentagonului a admis faptul că sfârşitul unui război început în 2001 pentru îndepărtarea talibanilor de la putere poate fi dificil de acceptat pentru soldaţii care au pierdut fraţi de arme în Afganistan, precum şi pentru familiile celor care şi-au pierdut viaţa.

”Ştiu că aceste ultime zile au fost dificile pentru mulţi dintre noi”, a spus el. ”(…) Am auzit opinii foarte tranşante în ultimele zile. Este foarte important. Aceasta este democraţia”, a menţionat de asemenea şeful Pentagonului.

Războiul a fost lansat la sfârşitul anului 2001,

 » Read More