Creşterea preţului gazului şi propaganda rusă. Compania Gazprom, suspectată că ar fi în spatele scumpirilor

Distribuiți acest articol!

„Energia este un subiect important în această săptămână, de asemenea, în presa pro-Kremlin. Aceste instituţii media lucrează din greu pentru a-şi convinge publicul că Rusia nu a folosit niciodată energia ca instrument coercitiv şi că, în cele din urmă, nu există alternative reale pentru aprovizionarea rusă, ceea ce este neadevărat”, se arată pe siteul Comisiei Europene – EU vs Disinfo

Amintim că sursa amintită este materializarea unui proiect al Grupului de lucru East StratCom, înfiinţat în 2015, la iniţiativa Consiliului European, pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană. 

„Uitând convenabil de istoria bine documentată a utilizării exporturilor de energie din Rusia (şi mai devreme, a Uniunii Sovietice) ca instrument de obţinere a concesiunilor politice, presa pro-Kremlin încearcă să picteze o imagine a co-existenţei armonioase între Rusia şi clienţii săi de energie. Din păcate, mulţi îşi amintesc încă bine evenimentele care au avut loc în Ucraina în primăvara anului 2014, când creşterile preţurilor la energie s-au succedat punând presiune politică asupra Kievului”, se mai arată pe site. 

Apoi, sunt analizate instrumentele de dezinformare ale instituţiilor media pro-Kremlin. 

 „Negarea simplă nu este, în mod natural, suficientă”

 „Negarea simplă nu este, în mod natural, suficientă, spaţiul informaţional trebuie să fie impregnat cu o serie de teorii alternative pentru a tulbura apele şi a epuiza publicul critic”, se artă în articol.

Modul în care presa pro-Kremlin relatează despre modalităţile prin care UE şi statele sale membre încearcă să-şi asigure şi să diversifice aprovizionarea cu gaze naturale şi alte surse de energie  poate fi descrisă cel mai bine ca discursul vânzătorului de maşini second-hand care nu are interesele clientului în minte când vrea să-şi vândă marfa. 

Potrivit presei pro-Kremlin,

 » Read More