Criza din Afganistan. Cinci mituri care au definit premisele unui dezastru

Distribuiți acest articol!

.Acestea au fost însă înăbuşite de o cursă de a încheia cât mai repede un „război etern”, scrie France 24 într-o analiză. Cinci mituri au dominat discursul politic cu privire la Afganistan în ultimii ani.

Regimul taliban 2.0

Ideea a prins contur undeva în anul 2018 în momentul numirii lui Zalmay Khalilzad, fost ambasador american la ONU şi în Afganistan, ca reprezentantul special pentru reconcilierea Afganistanului.

Talibanii şi-au învăţat lecţiile din conducerea catastrofală anterioară şi au dat semne de modernizare cel puţin în privinţa imaginii, apărând pe reţelele sociale şi lansând declaraţii în engleză pe Twitter.

Dar ei nu au neglijat nici mesajul pe care au vrut să-l transmită. Totuşi acele haine noi nu au acoperit vechiul lor discurs despre „invazia” americană şi, dacă în trecut nu s-au preocupat prea mult de drepturile civile, în special ale femeilor, într-un final, sub tirul întrebărilor, au convenit să le abordeze sub condiţionarea cadrului islamic.

Desemnată organizaţie teroristă de ONU în 1999, a fost clasificată de SUA în 2002 „entitate teroristă globală special desemnată”, statut care viza doar tranzacţiile financiare.

Deşi au existat propuneri în acest sens, s-a renunţat la ele pentru că altfel nu ar mai fi existat nicio cale de negociere cu o organizaţie teroristă.

În schimb, reţeaua Haqqani, o aripă a talibanilor, a fost pusă pe această listă.

Talibanii nu au nicio legătură cu Al-Qaeda

„Pentru prima dată talibanii au anunţat că sunt pregătiţi să rupă relaţiile cu aliatul lor istoric, Al-Qaeda. Puteţi vedea asta citind documentul, talibanii au realizat ruptura”, spunea secretarul de stat american Mike Pompeo într-un interviu, pe 1 martie 2020.

SUA semnase cu o zi înainte acordul de retragere intitulat „Acordul de a aduce pacea în Afganistan încheiat între Emiratul Islamic din Afganistan,

 » Read More