Criza din Ucraina a redeşteptat vechi traume în Europa Centrală şi de Est. Care sunt neliniştile majore suscitate de negocierile între Rusia şi Occident

Distribuiți acest articol!

Visul politic al lui Vladimir Putin de a reface sfera de influenţă sovietică este reflectat în lista sa de dorinţe a „garanţiilor de securitate”, prezentată guvernelor occidentale în decembrie 2021. Preşedintele Rusiei susţine că NATO ar trebui să revină la starea sa de dinainte de 1997, ceea ce se pare că nu este valabil şi pentru Rusia.

Este cât se poate de limpede că Putin vrea cu orice preţ să recâştige controlul asupra Ucrainei.

Criza cu privire la Ucraina a reaprins o sută de nelinişti bine fondate în Europa Centrală şi de Est – în primul rând, angoasa este una existenţială: graniţele sunt ameninţate. O posibilitate improbabilă privind ameninţarea rusă a devenit azi realitate.

 „Îndoielile cu privire la securitatea şi siguranţa colectivă au revenit, laolaltă cu amintirile unui trecut traumatizant şi nu prea îndepărtat”, scriu analiştii.

Neliniştile sunt mai multe. Angoasa naţiunilor din Europa Centrală şi de Est este de natură existenţială. Scriitorul francezo-ceh Milan Kundera scria despre neliniştea constantă a naţiunilor mici a căror independenţă este constant pusă sub semnul întrebării.

Cu o umbră a îndoielii planând asupra prezenţelor lor pe hartă, aceste ţări se raportează la suveranitatea lor într-o stare plină de anxietate şi fragilitate.

Dar ameninţarea rusă asupra Ucrainei resuscită traume vechi care provin şi din altă parte: şi anume neliniştea ca Occidentul va abandona din nou aceste ţări.

Argumentele cum că Occidentul a procedat „înţelept” că n-a intervenit în trecut, de pildă în Ungaria (1956) şi Cehoslovacia (1968) (susţinute, de pildă, de editorialistul The Guardian Simon Jenkins, care s-a exprimat contra intervenţiei militare a NATO în Ucraina) îşi fac loc în discursul actual. A face aceste paralelisme arată, din punctul de vedere al naţiunilor est şi central-europene, faptul că ruşii nu sunt singurii care încadrează evenimentele actuale în termeni de război rece.

 » Read More