Criza din Ucraina. Surse din interiorul NATO prevăd scenarii sumbre

Distribuiți acest articol!

Seria de întâlniri NATO-Rusia ce a început luni şi s-a încheiat miercuri, urmată de discuţii între miniştrii de externe şi apărării din UE, în Franţa, au avut un singur obiectiv principal – să descurajeze Rusia să purceadă la o invazie a Ucrainei.

Rusia reproşează Occidentului că urmăreşte să obţină superioritate militară asupra Rusiei prin promisiunea de a admite în NATO ţări din sfera sa de influenţă şi desfăşurarea de forţe în state membre din Europa de Est şi Centrală.

Semnalând faptul că cererile Rusiei sunt dificil de satisfăcut, NATO a subliniat faptul că dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propria cale este un „principiu fundamental” al său, care stă la baza securităţii europene.

În contextul acestor rezultate, pregătirile pentru război sunt duse mai departe de către Rusia care, de câteva săptămâni, masează trupe şi echipamente militare lângă graniţa cu Ucraina. NATO crede că ostilităţile ar putea izbucni curând, deşi Rusia nu este deocamdată pregătită pe deplin pentru o invazie pe scară mare.

La Bruxelles toate scenariile sunt pe masă – inclusiv acela al unui conflict armat dincolo de Ucraina.

Potrivit unor surse din NATO care au făcut dezvăluiri pentru Der Spiegel, în interiorul Alianţei au apărut temeri că forţele ruse ar putea face apel la prezenţa militară sporită recent în Mediterană, Atlanticul de Nord şi regiunea arctică pentru a lovi pe un front mai vast, luând la ţintă chiar state membre NATO.

Aceleaşi surse adaugă că se anticipează atât campanii masive de dezinformare, cât şi atacuri cibernetice.

Figuranţi pe propria scenă

Oficialii din NATO au afirmat că, deşi în prezent nu sunt indicii concrete privind pregătiri de atac, opţiunile Moscovei în privinţa escaladării situaţiei sunt cât se poate de reale – în cel mai rău scenariu,

 » Read More