Criza migranţilor. Belarus avertizează că va „riposta sever” faţă de orice atac. Bagdad, gata să-şi ajute cetăţenii să revină în ţară

Distribuiți acest articol!

„Mi se pare că vecinii noştri din Occident, în special Polonia (…), sunt gata să declanşeze un conflict în care le-ar plăcea să antreneze Europa. Forţele armate din Belarus sunt gata să riposteze sever la orice atac”, a declarat ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin, într-un mesaj video.

„Tentativele de a ne intimida sau de a ne acuza fără fundament ne forţează să reacţionăm într-un mod adecvat la această situaţie”, a afirmat el, dând asigurări că forţele armate belaruse ar putea “asigura securitatea ţării, inclusiv, dacă va fi necesar, împreună cu principalul nostru aliat strategic, Rusia”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mulţumit Turciei vineri pentru decizia sa de a opri cetăţenii din Irak, Siria şi Yemen care plănuiesc să călătorească în Belarus să cumpere bilete sau să se urce în avioane pe aeroporturile din Turcia, relatează Reuters.

„Le mulţumesc autorităţilor turce”, a scris Michel pe Twitter, făcând referire la decizia Autorităţii aviaţiei civile din Turcia care a motivat pe contul de Twitter că a hotărât astfel pentru a rezolva “problema trecerilor ilegale de frontieră între Uniunea Europeană şi Belarus”.

Conducerea politică a blocului comunitar, Consiliul European – cea care reuneşte şefii de guvern – cere puterii sale executive, Comisia Europeană, să creeze aranjamente juridice care să permită UE să finanţeze ziduri la frontieră, dar şi alte măsuri imediate drept răspuns la ceea ce ei consideră a fi un atac hibrid orchestrat de Belarus, scrie Wall Street Journal.

„Vom avea discuţii despre infrastructura fizică şi despre posibilitatea finanţării acesteia. Vorbesc despre o infrastructură fizică care ar putea proteja mai bine UE”, a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului.

Situaţia actuală în care soldaţii belaruşi escortează migranţi din Orientul Mijlociu şi Rusia trimite bombardiere la granţia Belarus-Polonia determină UE să renunţe la principiul îndelungat de a nu finanţa din bugetul său bariere fizice de-a lungul frontierelor unei Uniuni care consideră libertatea de mişcare drept valoare de bază,

 » Read More