Criza ruso-ucraineană. Antony Blinken avertizează că Rusia poate acţiona „foarte rapid” şi „mai agresiv” împotriva Ucrainei

Distribuiți acest articol!

„Ştim că există planuri de întărire a forţelor respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acţiona mai agresiv împotriva Ucrainei”, a spus Blinken în faţa unor diplomaţi, la Ambasada SUA de la Kiev.

Şeful diplomaţiei americane a pledat din nou pentru o soluţie paşnică în criza ruso-ucraineană.

„Sper cu tărie că vom rămâne pe calea diplomatică şi paşnică, dar, în cele din urmă, va fi decizia lui Putin”, a declarat Blinken, care şi-a programat întâlniri la Kiev cu preşedintele Volodimir Zelenski şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

După etapa de miercuri de la Kiev, Antony Blinken este aşteptat joi la Berlin pentru discuţii cu Franţa, Marea Britanie şi Germania.

Turneul său european se va încheia vineri, la Geneva, cu o întrevedere cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

Înainte de plecarea lui Blinken la Kiev, Casa Albă a avertizat marţi că Rusia poate ataca „în orice moment” Ucraina.

„Suntem într-un stadiu în care Rusia poate lansa în orice moment un atac în Ucraina”, a estimat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, evocând o „situaţia extrem de periculoasă”.

La sfârşitul săptămânii trecute, Washingtonul a avertizat că Moscova a trimis deja agenţi secreţi în Ucraina pentru a orchestra operaţiuni de sabotaj în scopul creării unui pretext pentru declanşarea războiului.

În afară de riscul unei invazii a Ucrainei, Washingtonul s-a arătat îngrijorat de posibilitatea desfăşurării de arme nucleare ruse în Belarus.

În plus, mai avertizează Washingtonul, exerciţiile ruso-belaruse anunţate marţi de Aleksandr Lukaşenko „depăşesc normalul” şi ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a Rusiei în Belarus.

Acest ton tot mai alarmist al SUA coincide cu lansarea unei noi tentative de dialog cu Rusia.

Moscova a cerut marţi răspunsuri „concrete” la aşa-zisele sale solicitări de securitate înainte de a se lansa în noi discuţii pe tema Ucrainei.

 » Read More