Criza ruso-ucraineană. Macron vrea să-i propună lui Putin o cale de dezescaladare

Distribuiți acest articol!

„Preşedintele va discuta curând cu Vladimir Putin pentru a-i propune, în fond, o cale de dezescaladare”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee preluat de AFP şi news.ro.

Preşedintele Macron „crede că există spaţiu pentru diplomaţie, pentru dezescaladare”, afirmă Palatul Elysee, în contextul în care tensiunile cresc în jurul Ucrainei.

O discuţie telefonică va avea loc „în zilele următoare” între Macron şi Putin, potrivit preşedinţiei franceze.

Pierre Vimont, reprezentantul special al lui Emmanuel Macron pentru Rusia, efectuează marţi o vizită la Moscova.

Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina urmează să ţină miercuri o reuniune la Paris la nivel de consilieri diplomatici. Kremlinul l-a delegat la această reuniune pe Dmitri Kozak, emisarul lui Putin pentru Ucraina. Din partea Ucrainei participă şeful administraţiei prezidenţiale.

Potrivit Palatului Elysee, Rada Supremă de la Kiev ar putea reveni asupra „legii tranziţiei”, care cataloghează Rusia drept „stat agresor şi ocupant”. Moscova respinge această catalogare şi o consideră contrară Acordurilor de la Minsk, menite să aducă pacea în Donbas.

„Putem, apoi, să negociem măsuri umanitare”, precum schimburi de prizonieri şi deschiderea unor puncte de trecere, precizează Palatul Elysée.

„Vom încerca să obţinem o dată” pentru negocieri între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas pe tema statutului acestei regiuni din sud-estul Ucrainei, comunică preşedinţia franceză.

Peste 13.000 de persoane au fost ucise în războiul din Donbas, care a început în aprilie 2014 la scurt timp după anexarea Crimeei de către Rusia. Este un război în care Rusia luptă prin intermediari împotriva Ucrainei, deşi Kremlinul susţine că nu este implicat în niciun fel.

„Suntem îngrijoraţi şi suntem totodată foarte atenţi să nu creăm ambiguitate, volatilitate suplimentară”, subliniază Palatul Elysée.

Regatul Unit a acuzat sâmbătă Rusia de faptul că „încearcă să instaleze un lider proprus la Kiev” şi că „plănuieşte să ocupe Ucraina”.

 » Read More