Criza ucraineană. Politico: Pericolul unei invazii ruseşti se menţine. 20 februarie este data esenţială în acest conflict

Distribuiți acest articol!

Preşedintele american Joe Biden a declarat că serviciile secrete americane estimează că Rusia ar putea invada Ucraina pe 16 februarie. Cu toate acestea, trebuie menţionat că Joe Biden nu a afirmat niciodată public că data de 16 februarie va fi ziua certă a invaziei. Liderul SUA a precizat doar că desfăşurarea de trupe ruseşti arată că un atac ar putea avea loc „în orice moment” şi, eventual, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.

În acest sens, oficialii europeni au ajuns la concluzia că ziua atacului va fi  16 februarie. „Nu am văzut un plan consolidat care să vizeze acea dată”, a declarat un înalt oficial european pentru Politico. 

S-a speculat că luna plină de 16 februarie ar permite forţelor terestre invadatoare o vizibilitate mai bună pe timp de noapte.

Totuşi, analiştii au declarat pentru sursa citată că agotaţia creată în jurul zilei de 16 februarie a distras atenţia de la date cheie reale.

„Cel mai bun interval de timp a fost întotdeauna după 20 februarie. Cercetăm ce ar putea face forţele ruse la acea dată”, a precizat Michael Kofman, din cadrul grupului de experţi CNA. 

„Este o dată utilă pentru a vedea dacă mint sau nu. Când cineva minte, acest lucru spune multe despre intenţiile sale”, a spus el.

Observatorii ar trebui să urmărească dacă trupele se întorc efectiv la bazele lor sau sunt repoziţionate în altă parte în apropierea graniţei cu Ucraina, a continuat Kofman.

Conferinţa de Securitate de la München se încheie în acea zi, un alt motiv pentru care ziua de 20 februarie este esenţială. Lansarea unei invazii ruseşti când a doua cea mai importantă persoană din Statele Unite se află în Europa, în timp ce şeful statului ucrainean este plecat din ţară, ar reprezenta o umilinţă supremă –

 » Read More