Cum a contribuit Rusia la declanşarea protestelor din Kazahstan şi apoi a profitat de situaţie | FOTO VIDEO

Distribuiți acest articol!

Kazahstanul, cea mai mare ţară din Asia Centrală, a fost afectată de cea mai sângeroasă revoltă de la obţinerea independenţei sale după prăbuşireea URSS. Pornită de la un protest care a izbucnit duminică într-o provincie după o majorare a preţului la gaze, s-a extins în marile oraşe, inclusiv în Almatî, capitala economică, şi s-a soldat s-au soldat cu sute de morţi , şi răniţi, mii de arestaţi.

Potrivit cifrelor oficiale citate sâmbătă de televiziunea de stat, peste 4.400 de persoane au fost reţinute şi mai mult de 40 au fost ucise în timpul tulburărilor. Numărul de morţi include, aparent, şi membri ai forţelor de securitate.

Preşedintele Tokaev a ordonat o zi de doliu naţional în memoria ”numeroaselor victime ale evenimentelor tragice din unele părţi ale ţări”.

Potrivit agenţiei germane de presă DPA , există temerea că numărul real al morţilor ar putea fi mult mai mare, din moment ce preşedintele a dat ordin să se tragă fără somaţie pentru a reprima protestele antiguvernamentale.

În materie de resurse energetice, Kazahstanul este una dintre cele mai bogate ţări din lume.

Cum se explică totuşi că un stat cu rezerve uriaşe de gaz ajunge să fie nevoit să ridice preţul acestora încât să scoată populaţia în stradă? 

Piaţa GPL este reglementată în Kazahstan, iar guvernul stabileşte o limită de preţ pentru GPL în fiecare trimestru. Dar, pe lângă scăderea livrărilor din Rusia şi creşterea preţului, a mai existat un factor: un deficit de GPL pe piaţa internă provocat de exporturile ilegale în ţările vecine, unde preţul este mult mai mare.

Rusia a forţat Kazahstanul să vândă gaz kazah către fabricile ruseşti unde a fost lichefiat [GPL] şi vândut înapoi regiunilor gaziere din Kazahstan cu un preţ aproape de monopol.

 » Read More