Cum mai reacţionează ruşii la propaganda anti-americană? O posibilă explicaţie a eforturilor lui Putin de a inflama situaţia la graniţa cu Ucraina

Distribuiți acest articol!

Ruşii încep să-şi dea seama că problemele lor interne nu au legătură cu Statele Unite, ci sunt create chiar de Putin, comentează jurnalista Anna Nemţova în Daily Beast.

Un sondaj publicat recent de Centrul Levada arată pentru prima dată că mai mulţi ruşi au o viziune pozitivă faţă de Statele Unite decât una negativă – în proporţie de 45% la 42%. Prin comparaţie, în sondajul din luna mai doar 31% din ruşi percepeau Statele Unite ca „bune” versus 54% ca „rele”.

De atunci, Moscova a acuzat Washingtonul de „alimentarea tensiunilor” cu privire la orice, de la Ucraina şi gazoducte la situaţia opozantului Aleksei Navalnîi şi atacuri cibernetice. Diplomaţia „dinte pentru dinte” a împins Statele Unite să reducă cu 75% personalul ambasadei sale la Moscova şi să întrerupă temporar procesarea vizelor de călătorie şi cărţilor verzi în Rusia.

Propaganda internă a urcat până la isterie după protestele masive anti-Putin ce au urmat tentativei de asasinat şi apoi încarcerării liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi.

În prezent trâmbiţele de război se înteţesc pe zi ce trece în jurul Ucrainei, în timp ce solicitările lui Putin faţă de NATO au devenit extrem de exagerate după ce Ucraina a fost în centrul unui summit virtual între preşedintele american Joe Biden şi Vladimir Putin.

Posturile de televiziune locale controlate de stat avertizează constant asupra unui nou război la orizont şi dau asigurări că Rusia se va opune curajos Occidentului, indicând un singur inamic: America.

„Adesea agendele politicienilor şi cetăţenilor diferă”, spune Susanna Emirali, o tânără care lucrează în producţia publicitară.

Atitudinea ei se regăseşte la mulţi dintre cei ce nu mai apleacă urechea la propaganda de stat, renunţând să mai urmărească dezbaterile politice la TV şi informându-se în schimb de la portaluri independente de ştiri.

 » Read More