Cum s-a decis în decembrie 1989 soarta Europei şi a lumii post-comuniste: 30 de documente din arhivele secrete americane şi sovietice

Distribuiți acest articol!

Iluzorii deoarece Stalin avea să recupereze rapid întreg teritoriul,cu excepţia Greciei şi a Iugoslaviei, pentru a crea Imperiul sovietic. Dar ce s-a petrecut pe 2-3 decembrie 1989, la Summitul din Malta, unde a avut loc a doua negociere privind soarta lumii? Ce promisiuni s-au făcut, ce desen al viitoarelor frontiere şi zone de influenţă a fost agreat şi cum diferă el de realitatea de acum?

Cred că, în acest context, după ce am prezentat cele două documente transmise de ruşi drept posibilă sau, dimpotrivă, imposibil de acceptat bază de negociere cu americanii şi NATO, este utilă o reamintire a principalelor informaţii descretizate din arhivele americane sau din alte surse occidentale, precum şi din cele sovietice prezentând transcrieri ale discuţiilor care au avut loc în Malta şi în alte locaţii occidentale acolo unde, în perioada respectivă, a avut loc un balet diplomatic excepţional de bine realizat şi care le-a servit sovieticilor un meniu de promisiuni, angajamente solemne, jurăminte, asigurări şi reasigurări de securitate. Acestea l-au determinat pe Gorbaciov, copleşit de laurii cu care era încununat drept erou al perestroicii şi salvator al omenirii, să accepte seria de cereri occidentale care s-au transformat în realitatea evolutivă a extinderii NATO şi UE, cea de care am beneficiat şi noi, în aplauzele convinse ale poporului român care şi-a dorit “o viaţă ca afară”.

În finalul acestui articol aveţi un material de sinteză rarisim deoarece cele 30 de documente reprezintă sinteza unui proces decizional care a schimbat faţa istoriei şi care trebuie lecturate cu atenţia cuvenită, dincolo, dacă se poate, de superficialitatea veşnicelor remarce standard, parte a unor campanii de dezinformare sau de propagandă ostilă pornite şi susţinute de trolii mereu activi în spaţiul virtual.

Amintirea acelor promisiuni bântuie şi acum coridoarele Kremlinului şi este de văzut, în lumina acestor documente,

 » Read More