Cum se pregătesc ucrainenii să-i întâmpine pe ruşi: Au minat coasta de-a lungul Mării Azov şi au instalat rachete antinavă VIDEO

Distribuiți acest articol!

Există puţine semne evidente ale prezenţei militare ruse. Noaptea, soldaţii spun că aud vuietul tancurilor inamice în timp ce manevrează, ascunse în spatele unei păruri mici. Dar adevărul este că ruşii ar putea ataca oricând: de pe uscat, de pe mare sau din aer.

Cu peste 100.000 de soldaţi ruşi masaţi acum la graniţele sale, Ucraina este înconjurată. În sud, forţele armate ale Moscovei ar putea ataca din Crimeea şi se pot deplasa spre nord şi apoi spre est de-a lungul coastei, o fâşie plată de 250 km care cuprinde porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol.

Scopul strategic ar fi acela de a lega Crimeea de regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Moscova a ocupat efectiv aceste teritorii în primăvara anului 2014, instalând şi înarmand miliţiile locale şi declanşând un conflict care a continuat de atunci.

În est, tancurile ruseşti ar putea avansa peste graniţă spre oraşul ucrainean Harkov şi să spargă „linia de contact” dintre separatişti şi armata ucraineană. În vest, forţele ruseşti sunt staţionate în apropiere de Odesa, în Transnistria, o republică separatistă din estul Moldovei.

Cele mai ameninţătoare evoluţii, între timp, au loc în nord. Kremlinul a mutat trupe, avioane de luptă şi arme grele în Belarus, înainte de ceea ce spune că sunt exerciţii militare la scară largă luna viitoare.

Au sosit batalioane tactice din estul îndepărtat al Rusiei, aducând cu ei lansatoare de rachete multiple autopropulsate Uragan şi sisteme de apărare antirachetă S-400. Această forţă de atac formidabilă se află la o distanţă mică de Kiev, la 200 km.

Până acum, discuţiile dintre Rusia şi Occident, inclusiv o întâlnire de vineri între secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu au dus nicăieri. Rusia cere o zonă de influenţă pe modelul războiului rece în Europa de Est şi retragerea forţelor NATO din fostele state ale ale Pactului de la Varşovia.

 » Read More