Dacă invadează Ucraina, Rusia ar putea ocupa şi Republica Moldova. Acceptă România întoarcerea la pactul Ribbentrop-Molotov?

Distribuiți acest articol!

Ca atare, nu mai văd ce speranţe ar avea Rusia să convingă Ucraina, UE şi NATO să nu treacă la aderarea  Ucrainei la UE şi NATO.

Situaţia este aproape simetrică cu Republica Moldova

La 19 ianuarie 2022, la Chişinău,  Cabinetul de miniştri a aprobat în cadrul şedinţei de Guvern Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP). 

Iată cum descrie preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu,  situaţia explozivă de la graniţele Ucrainei, într-o declaratie de azi.

Tensionarea situaţiei la frontiera ţării vecine prietene şi semnalele unei posibil început al unei ofensive militare în următoarele zile ne îngrijorează profund. În ultimele luni am urmărit îndeaproape desfăşurarea evenimentelor din Ucraina, am menţinut un contact permanent cu ţările vecine şi cu partenerii noştri externi”.

„Împreună cu Guvernul şi Parlamentul, examinăm scenariile de dezvoltare a crizei şi evaluăm riscurile pe care le prezintă acestea. Instituţiile statului sunt pregătite să intervină rapid pentur a asigura funcţionarea serviciilor de bază pentru cetăţeni şi de a avea grijă ca viaţa cetăţenilor noştri să nu fie periclitată de consecinţelor militare posibile din ţara vecină.”

Se pare că şi Maia Sandu intuieşte că agresiunea Rusiei, dacă va începe,  nu se va limita la ocuparea Ucrainei.

În cel mai bun caz, Rusia se va limita la înlocuirea regimului Sandu-Gavriliţă cu o conducerea obedientă Moscovei, obiectiv ce impune acţiuni militare împotriva Republicii Moldova. Ar putea fi activate inclusiv trupele ruseşti din Transnistria pentru a ocupa rapid Chişinăul, însoţite şi protejate de aviaţia rusească.

La Cobasna, în Transnistria, se află 22.000 de tone de armament şi muniţie ruseşti, resurse militare care nu mai trebuie aduse din Rusia.

Iată ce declară Putin despre anexarea Crimeii,

 » Read More