Dan Dungaciu: Au promis americanii ruşilor că NATO nu se va extinde?

Distribuiți acest articol!

Asta i s-ar fi făgăduit atunci. Moscova pretinde că tot ceea ce face acum – adică presiuni pentru obţinerea de garanţii formale pentru stoparea extinderii alianţei spre Est – este consecinţa acelei „promisiuni încălcate” făcută de către americani lui Mihail Gorbaciov, în toiul negocierilor despre re-unirea germanilor.

Sigur, însăşi ideea că Moscova se indignează pentru că a înţeles că ar exista în politica externă „promisiuni încălcate” – tocmai ea! – duce umorul rusesc la cote nemaivăzute. Dincolo de asta, ne aflăm însă în faţa unei distorsiuni majore a tabloului. Şi nu pentru că americanii ar fi minţit sau nu, ci pentru că indignarea actuală a Moscovei nu are nicio legătură cu aşa zisele „promisiuni încălcate” de după căderea URSS-ului. Nici vorbă de aşa ceva. Ruşii ştiu foarte bine că, în contextul anilor 90, ar fi făcut exact la fel precum americanii –  indiferent ce au făcut aceştia.

Nu despre asta e vorba. Furia lor vine din altă parte: de la faptul că au fost atât de slabi atunci încât au fost obligaţi să înghită tot… Şi umilinţele de atunci şi cele care au urmat, adică cei 10 ani de aşa zisă „democratizare”/„liberalizare” a Rusiei, perioadă numită în folclor „anii răi” (sau „anii negrii”).

Despre asta e vorba acum. Despre o furie greu de stăpânit, cu buze vinete şi degetele tremurând spre pistol, a unei naţiuni războinice care s-a repus pe picioare, militar, cel puţin, şi vrea recunoaştere. După 30 de ani de la căderea URSS – pentru ei, cu adevărat, „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” – Moscova vrea răzbunarea celor 10 ani de umilinţe occidentale (aşa cum China, păstrând proporţiile, vrea răzbunarea celor… 100 de ani de umilinţe occidentale!).

Şi vrea asta, pentru că poate.

 » Read More