Dan Dungaciu: Zelenski îi tratează pe români la fel ca pe ruși, deși România îi este aliat

Autoritățile de la Kiev ar trebui să le permită românilor din Ucraina să adere la biserica-mamă, cea românească, și să nu trateze la fel Biserica Ortodoxă Română la fel cum o tratează pe cea rusă, în condițiile în care România este de partea Kievului în războiul său contra Rusiei. Asupra acestui fapt atrage atenția expertul român Dan Dungaciu, în contextul presiunilor, inclusiv violente, la care sunt supuși românii din regiunea Cernăuți.
Potrivit lui, refuzul Kievului de a înregistra cultul ortodox român pe teritoriul Ucrainei, astfel încât românii să poată adera la el, nu are nicio nicio justificare.
„Argumentul domnului Zelenski se șubrezește, devine mai slab, în momentul în care pune totul sub aceeași pălărie, și Biserica Ortodoxă Rusă, și Biserica Ortodoxă Română. În momentul acela, apare întrebarea: pot să înțeleg că tu acționezi așa împotriva unei biserici care reprezintă un stat abuziv, care te-a atacat. Dar cu noi ce ai? Dacă tu te comporți la fel și cu cei care te-au atacat și cu cei care te sprijină, te apără politic, diplomatic, militar, financiar, argumentul tău e cel puțin șubrezit”, a menționat Dungaciu, în cadrul podcastului realizat de Mihai Neamțu.
În acest context, el a admis că Ucraina ar putea fi condamnată la CEDO, după modelul Republicii Moldova.
„Atât timp cât tu, ca stat, nu vrei să recunoști acea asociație, încălcându-ți propria legislație, ce va face statul român sau reprezentanții acestei asociații? Se vor duce la CEDO, așa cum s-a dus în cazul Republicii Moldova, și vor câștiga procesul”, a menționat profesorul de la București.
Mai mult decât atât, Dan Dungaciu atrage atenția că românii din Ucraina nu pot fi obligați să treacă la Biserica Ucraineană Autocefală, atât timp cât aceasta nu este recunoscută de majoritatea bisericilor ortodoxe din lume și încă se confruntă cu probleme de legitimitate chiar în rândul credincioșilor ucraineni.
„Marea problemă cu această biserică este că ea nu-i recunoscută nici măcar de așa-numita Patriarhie Kieveană, care a pus bazele bisericii autocefale. Cele mai faimoase biserici din Kiev făceau parte din această „patriarhie”, la care se duceau cei mai importanți lideri naționaliști ucraineni, care erau împotriva rușilor. Cât de reprezentativă este acea biserică pentru Ucraina ca să o recunoști că este singura biserică legitimă, dacă nici ceilalți credincioși nu se duc la ea?”, s-a întrebat Dan Dungaciu, care atrage atenția că procesul de aderare la această biserică a fost unul extrem de limitat.
„Și atunci celelalte biserici se uită și spun: păi n-ar fi bine să vă puneți în ordine problema religioasă la voi, să aveți o biserică cu e Biserica Ortodoxă Română, Georgiană, Sârbă, Bulgară și alte biserici ortodoxe, care să fie una majoritară, asumată de majoritatea credincioșilor? Biserica Ortodoxă Autocefală ucraineană nu este în situația asta, din păcate. Ea încă nu și-a reglementat relația cu proprii credincioși”, a adăugat Dungaciu.
În aceste condiții, crede el, este total deplasat să-i obligi pe români să treacă la o biserică pe care nici patriarhia lor, adică cea română, nu o recunoaște.
„Credinciosul român ortodox se află în situație de a se duce la o biserică ce nu-i recunoscută de Biserica Ortodoxă Română. Trecând peste faptul că nu-i recunoscută de cea rusă. Cum să-l obligi pe un român de acolo să meargă la o biserică care nu-i recunoscută de Biserica Ortodoxă Română?”, s-a mai întrebat Dan Dungaciu.