Declaraţia comună ruso-chineză: Putin şi Xi se declară deranjaţi de influenţa SUA, NATO şi AUKUS în Europa şi în Asia

Distribuiți acest articol!

Înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, Xi Jinping şi Vladimir Putin au discutat despre „viziunea lor comună” în domeniul securităţii internaţionale, relatează AFP.

Cu această ocazie, cele două părţi au publicat o „Declaraţie comună” privind intrarea relaţiilor internaţionale „într-o nouă eră”.

Moscova şi Beijingul, care întreţin relaţii tot mai tensionate cu Washingtonul, acuză Statele Unite că reprezintă un actor „destabilizator” pentru „o pace echitabilă” în lume.

Ce două ţări declară că „se opun oricărei extinderi vitoare a NATO”, un ecou al principalei pretenţii a Moscovei în vederea dezescaladării crizei ruso-occidentale.

Ele cer „Alianţei (Nord-)Atlantice să renunţe la abordările sale ideologice care datează din al Doilea Război Mondial”, o linie apărată cu dinţii şi cu ghearele de Rusia.

Rusia şi China se poziţionează în spatele conceptului numit „indivizibilitatea securităţii”, pe care se bazează Kremlinul în cererea retragerii NATO din vecinătatea sa, şi argumentează să securitatea unora nu poate să aibă loc în detrimentul altora – în pofida dreptului fiecărui stat, şi deci şi al Ucrainei, de a alege în mod suveran alianţele din care să facă parte.

Moscova şi Bejingul denunţă, de asemenea, „influenţa negativă la adresa păcii şi stabilităţii în regiune a strategiei indo-pacifice a Statelor Unite.

Cele două capitale se declară totodată „îngrijorate” de înfiinţarea în 2021 a alianţei militare a Statelor Unite, Regatului Unit şi Australiei (AUKUS), şi apreciază că această uniune – în centrul căreia se află construirea unor submarine nucleare – „afectează probleme de stabilitate strategică”.

Înfiinţarea AUKUS a fost denunţată în mod vehement de China, în timp ce Statele unite consideră drept o prioritate competiţia lor cu China în Asia şi în Pacific.

În plan economic, cele două ţări au semnat acorduri strategice – fără să dezvăluie valoarea acestora.

 » Read More