Dedesubturile campaniei de dezinformare din jurul crizei gazului rusesc din Republica Moldova. „Rusofoba Sandu trebuie să plătească”

Distribuiți acest articol!

Site-ul EUvsDisinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană, face o analiză a crizei gazului din Republica Moldova, arătând temele principale pe care au marşat ziarele pro-Kremlin pentru a explica de ce s-a ajuns aici. 

„Compania de stat Gazprom a majorat preţurile pentru livrările de gaz către compania comună ruso-moldovenească de gaze Moldovagaz de la 550 la 790 dolari pe mia de metri cubi şi a redus cantitatea de gaz cu aproximativ o treime. Moldova a declarat stare de urgenţă şi a început să importe gaze din alte ţări, cu asistenţă UE, după ce contractul cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie.”

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, „Gazprom a oferit un preţ corect, bazat pe o decizie comercială”.

„Rusofoba Sandu trebuie să plătească”

Pe lângă această afirmaţie a lui Peskov au existat şi alte naraţiuni principale vehiculate de ecosistemul media pro-Kremlin care încearcă să explice de ce s-a dezvoltat criza gazelor, cine a fost vinovat pentru aceasta şi ce a fost necesar pentru a o rezolva. Cea mai răspândită este: „Contractele au expirat, acum rusofoba Sandu trebuie să plătească”. 

Contextul este legat de faptul că Kremlinul şi-a pierdut aliatul loial din conducerea Republicii Moldova, fostul preşedinte Igor Dodon, în 2020. Acum, politica orientată spre reformă a actualului preşedinte Maia Sandu şi a guvernului său trebuie să vină cu un preţ, în viziunea Kremlinului. 

Unele naraţiuni promovate de mass-media de stat ruse sunt construite în jurul ideii că Occidentul înconjoară Rusia şi creează o conspiraţie împotriva ei. Exemplele includ aceste citate din Rossiya 1,

 » Read More